Vanaf januari 2020 start in met m'n eigen bedrijf Dogs2Walk

Hondenschool voor 1 op 1 cursus en training en individuele uitlaatservice

www.dogs2walk.nl

facebook: Dogs2Walk

 

BAT Training met Diesel.

 

Koelkastmoment!

 

Wauw weer een prachtig uitvergroot koelkastmoment!!
Vanmorgen al vroeg op pad, aanlijngebied maar eerlijk is eerlijk iedereen laat hier zijn hond ook loslopen inclusief mezelf omdat het er heel erg overzichtelijk is.
Nadeel was er altijd rustig maar steeds meer mensen weten dit leuke rondje te vinden dus moet ik weer wat meer aanpassen door vroeger of later te wandelen zodat de meute geweest is.
Eerste stuk onoverzichtelijk dus altijd aangelijnd zodat ik de controle kan houden, nu helemaal omdat het een kleine wereld is.
We hobbelen lekker door en komen op een stuk waar hij altijd los mag, omdat er weinig te zien valt geef ik nog even m'n oren extra de kost en hoor stemmen, toch maar even aan de lijn blijven en wachten.
Komen er 2 gestaltes aan met voor hun uit 3 duitse herders waarvan 2 zwarte.....................oke dit word een uitdaging want herders is het ergste wat Diesel kan overkomen.
Loop rustig achteruit terug een paadje in en laat hem voor me zitten, roep heel vrolijk goedemorgen zou u de honden bij u willen houden omdat het anders wel eens fout kan gaan.
Geen enkel probleem, honden worden keurig terug geroepen en aangelijnd. Niks "hij doet niks hoor, of ze zoeken het zelf wel uit" gewoon aanlijnen vrolijk terug groeten en nog even een gekkigheidje.
Diesel gedraagt zich keurig, best spannend maar niet uitvallen WAUW wat een kanjer!!!
3 aardsvijanden en dan zo stoer zijn.................beloon hem uitbundig met een Super en hij straalt van trots en samen lopen we door, wel even een paar keer achteruit kijken of ze echt niet van achter hem willen aanvallen maar ze verdwijnen in de mist.
Diesel mag nu lekker los zodat hij even kan rennen en gek doen, muisjes zoeken en rollen in het natte gras.
Rustig wandelen we door richting de auto en op de parkeerplaats zie ik een auto parkeren, hou even wat in omdat mensen helaas standaard de klep opgooien en de honden er zo uit laten springen zonder rekening te houden met een ander.
Ook nu is dit het geval, een flinke Duitse herder reu springt de auto uit.................serieus is dit een Duitse morgen ofzo??
Dame loopt de andere kant op en de hond blijft een beetje dralen bij de auto, wij wachten rustig tot ze in ieder geval weg lopen.
Diesel blijft heel rustig bekijkt het allemaal op een ontspannen manier.
Verderop zie ik nog een dame wachten op haar vriendin, deze dames lopen hier ook iedere morgen (ontwijk ze liever omdat de ene hond de pik heeft op Sky) de herder heeft deze dame en reu ook in de smiezen en gaat in een sluiphouding en vliegt op de hond af, hoop herrie maar Diesel verandert enkel van houding naar alert, ik geef aan dat het goed is hij zucht even schud zich uit en springt ondertussen in de auto...............
Wat een kanjer, 4 herder en geen enkele keer uitvallen nou dit had ik nooit durven dromen en nu gebeurd het gewoon steeds vaker dat het op een afstand van 3-4 meter gewoon goed gaat zolang ze ook maar geen interesse in hem tonen.
Topper!!!!
_DSC0182.jpg

Genieten!!

Genieten met de hoofdletter G!

Dat doen we altijd wel maar soms zijn er van die dagen dat een wandeling een gouden lintje krijgt.

We gaan nog steeds onwijs goed, soms wat terugvallen maar dat is niet erg je kunt niet alles hebben.

We gaan 1x per week mantrailen en dat doet hij vol overgave, het is echt geweldig om dit samen met hem te doen zeker als we voor het eerst in weken ook eindelijk eens een beetje goed weer hebben.

Kou en regen, modder enz. daar zijn we onderhand wel een beetje klaar mee en afgelopen maandag was het genieten geblazen tijdens onze wekelijkse speurochtend.

 

Vandaag vrijdag besloot ik eens een wandeling te doen in de bossen en duinen van Noordwijk.

Er is weer een aanlijnplicht in de duinen dus beide een tuig om en de flexlijn eraan.

Met 2 honden is het geen doen om met een gewone lange lijn te lopen, al weet ik niet of die flexlijnen nu ook altijd maar even handig zijn.

Bij Langevelderslag is de onrust in de auto al bijna niet te houden maar als we doorrijden zie ik echt 2 honden achterom kijken met een blik "hé baas we gaan te ver, hier is het strand!!"

Helaas jongens we rijden nog even een klein stukje door.

Parkeren de auto en ik maak de flexlijnen aan de tuigen vast.

Op commando mogen ze om de beurt de auto verlaten en natuurlijk moet er gelijk even gepiest worden, chips lijnen alweer in elkaar pffff.

Op het bord wil ik even kijken welke wandelroute ik ga lopen en of ik er bv. 2 kan combineren, 2 mannen denken "mens kom we gaan gewoon lopen en dan zien we het wel, hup je neus achterna"

Kies voor de oranje route die ik verleng met een stuk van de groene route om zo op bijna 7 kilometer uit te komen een mooi rondje lijkt me zo.

Nou mannen hop daar gaan we, eerste stuk hebben we de nodige sanitaire stoppen.

Iedere keer zit weer die lijn in de knoei dus ze moeten nu even kiezen aan welke kant ze het liefst lopen en aan die kant moeten ze dan ook een beetje blijven anders blijf ik de rot lijnen uit elkaar halen.

Al wandelend en snuffelend komen we bij een grote zandvlakte, jaaaaaaa denkt Diesel rollen, bokkensprongen en maakjebroergekplek.

Echt zo niet handig met die lijnen haha.

Hmmmm snelle oplossing gooi wat voertje op de grond en van de ik maakmebroergekmodus gaan we over in de snuffelmodus.

Vervolgen heerlijk onze weg tot we bij de zeereep komen en de opgang naar het strand, twijfel even om het gewone pad te nemen of toch liever over het strand.

Kies toch voor het gewone pad omdat ik niet zeker weet welke opgang ik anders moet nemen om bij de groene route uit te komen.

Een goede beslissing want al snel voelen we ons een beetje bespied en kijken we om ons heen om vervolgens een groep herten te spotten.

Sky heeft ze vast en zeker niet gezien maar Diesel heeft ze allang gespot en bedenkt eens hoe hij daar nou eens bij kan komen.

Zet de lijn op lang en op de rem zodat hij toch steeds de juiste beslissing kan maken om door te lopen, het heeft toch geen enkele nut.

We kijken op ons gemak naar de groep herten en zij voelen zich prima in de situatie en blijven rustig staan.

Een prachtig gezicht!

 

Uiteindelijk vind ook Diesel de herten niet belangrijk meer en kunnen we weer lekker doorwandelen.

Ondertussen loopt Sky gewoon rustig met mee terwijl Diesel het druk heeft met van alles en nog wat.

Hij loopt overal te struinen, vind weer van alles, blikjes, papiertjes, plastic en dan weer een dennenappel of een stok en even trots is hij als hij zijn buit laat zien.

Soms neemt hij eens wat mee om later te bedenken dat hij het toch niet kan gebruiken, want ja wat moet je nu met zoveel stokken...........????

En zo wandelen we lekker door richting de terugweg.

Chips een hardloper met een Duitse herder...........snel beslissen want herders dat gaat gewoon nog steeds niet goed.

Hij blijft naar ze uitvallen en blijft ze echt heel eng en spannend vinden.

Ga snel van het pad af wat de bosjes in en laat de mannen voor me zitten, snel een handje voer gepakt om te belonen.

De herder is duidelijk aan het werk en heeft totaal geen oog voor ons, en dat is heel fijn want daardoor zie ik aan Diesel dat hij gewoon heel ontspannen blijft.

Kijkt eens de kant van de herder op om vervolgens weer naar mij te kijken, hup beloning erin.

De hardloper en herder passeren en er gebeurd NIKS!

Voor de allereerste keer is hij niet uitgevallen naar een herder die ook nog eens zo kort bij liep, hup jackpot erin!!!

En omdat de herder totaal niet met ons bezig was, vond Diesel het niet spannend, niks niet uitschudden of na briesen nee gewoon zijn weg vervolgen. 

Zelfs niet omkijken of de herder echt niet terug zou komen.

Kijk dat was een gouden moment om de hele dag van te kunnen GENIETEN!

Laatste stuk komen we nog 2 wandelaars tegen met hond, er word gewoon gepasseerd zonder enige vorm van spanning of stress.

Stappen in de auto en 2 tevreden mannen ploffen met een zucht en een steun neer om alvast te beginnen met hun slaap.

Eenmaal thuis als de achterklep open gaat staan ze me aan te kijken "mens zijn we er nou al" ja jongens nu lekker in je mandje en de komende uren rust in de tent.

 

 

 

Mooie morgen,

Diesel en ik zijn een beetje zoekende...........

Al bijna een jaar doen we niks meer samen, vanwege BAT ben ik gestopt met obedience2 omdat het gewoon niet samen ging.

Leon doet nog steeds behendigheid wat Diesel wel leuk vind maar niet het vuur voor uit z'n voeten loopt.

Gedacht aan hoopers maar weet bijna zeker dat het geen sport voor hem is, zal zich te snel vervelen en het nut er niet van inzien.

Treibball is en blijft leuk maar helaas ik kan nergens lessen vinden hier in de buurt die ook wat verder gaan dan de basis dus ook dit houd een beetje op.

Wat blijft er dan over, dogdance.........mwhaaa zie me eigen dat nog niet zo snel doen.

Ziet er vast en zeker niet elegant uit.

Frisbee..........ook leuk maar is het een sport voor ons eigenlijk geen idee maar Diesel is geen hond die graag iets terug brengt omdat hij er het nut niet van inziet en hij heeft daar zijn personeel voor Sky dus frisbee valt waarschijnlijk af.

Schapendrijven, ja dat staat best bovenaan m'n lijstje maar hier in de buurt 1x geweest en geen fijne ervaring met de trainer gehad.

Toen in Drenthe eens geweest dat was geweldig maar je om iedere week even die kant uit te rijden..........

Speuren, ja dat was iets wat hij helemaal geweldig vond.

We hebben bij een oud-collega wat lessen gevolgd en hij vond het prachtig.

Helaas is zij ermee gestopt dus dat was voor mij een hele speurtocht om een instructeur te vinden die nog een beetje betaalbaar was wat jemig wat een prijzen worden er gevraagd zeg...........

Na lang zoeken en speurwerk op internet kwam ik via fb bij een hondenschool in Amsterdam terecht en zij organiseerde een workshop zondag 11 december.

Na contact te hebben gehad mochten we een halve workshop meedoen omdat we niet de hele dag konden (helaas)

Dus bepakt en bezakt richting Leiden waar de workshop gegeven werd.

Daaraan gekomen was het nog even een zoektocht, na het hele park te hebben doorgelopen ontmoeten we elkaar een paar meter vanwaar ik mijn auto had geparkeerd................pffff we waren in ieder geval lekker opgewarmd.

Begonnen met een heerlijk bak koffie en wat uitleg wat er die dag gedaan zou worden.

Was best een beetje spannend want onder de deelnemers een zwarte herderachtige en 2 beagles en een buldog........net allemaal types die niet echt onder zijn vriendenkring vallen en waar hij best nog wat moeite mee heeft.

Dus ook gelijk maar een mooie BAT training van gemaakt die morgen.

Beagle ging super goed uiteindelijk zelfs even een korte snuffel en netjes weglopen.

Bulldog die bestond totaal niet en enkel de herderachtige gaf toch wat problemen maar door een mooie afstand te nemen en rustig te kijken werd het vertrouwen ook beter en uiteindelijk hebben de honden nog binnen 5 meter afstand van elkaar vast gelegen zonder enkele stress.

Doordat het gewoon in een park was hadden we ook te maken met andere honden, zowel aan de lijn als los.

Wat me dan ook echt weer opvalt er is werkelijk niemand die zijn hond even bij zich roept bij een groep aangelijnde honden.

En ook de aangelijnde honden kregen steeds weer alle ruimte om te gaan snuffel zelfs als honden "aan het werk" waren.

Gelukkig dan weer niet bij Diesel want als hij aan het werk is kan hij best een beetje knorrig doen naar andere honden.

Maar ook dit was weer een mooi leermoment, soms met wat spanning, soms vrolijk en soms totaal negeren waren de ontmoetingen allemaal goed geen 1x uitgevallen zelfs niet bij een zeer dicht passerende herder.

En dan de workshop, we begonnen met het beginsel van detectie.

De bedoeling van detectie is dat de hond uiteindelijk een geur bv koffie, thee, drugs kan vinden.

We begonnen met een geur herkennen in boxen, oke Diesel dacht gelijk dat het een leuk hersenwerkje was.

Krijg hem met de neus niet open, moet ik dan duwen, of met m'n poot een zwieper geven of zal ik erbij gaan liggen............mensen wat willen jullie nu van me.

Joop ongeduld, kijk de geur was het probleem niet maar het netjes verwijzen dat word even een dingetje.

Leuk om te doen in ieder geval.

Na de 2e bak koffie en wat uitleg over mantrailen gingen we dat onderdeel van speuren oppakken.

Een voor ons totaal vreemde mevrouw had haar geur in een doekje op de grond gelegd en ging een paar meter verderop in de bosjes zitten.

Diesel laten ruiken en het zoek commando gegeven, eerste stukje was erg moeilijk want tja daar hadden net die boxen gestaan en het rook nog best lekker naar beloningen die daar op de grond hadden gelegen.

Dus eerst gezorgd dat alles afgezocht was voor de vergeten beloning die hij uiteraard vond om weer even aan het doekje te laten ruiken en in 1 spoor naar de mevrouw toeliep.........en jaaaaaaa hij kreeg daar zomaar een heerlijke beloning van die mevrouw.

Wij weer terug gelopen en de mevrouw had zich wat verder verstopt.

Even ruiken, zoek en hup daar ging hij.........chips op die plek was ze dus weg waar ze net zat.

Plek werd even goed nagezocht of ze echt niet onder een stapel bladeren was verdwenen maar nee ze was er echt niet.

Tot hij de geur verder in zijn neus kreeg en weer in 1 rechte lijn naar haar toe liep........hoppa beloning van die mevrouw en als dank kreeg ze een dikke kus.

Daarna mochten we even wachten en mochten we later nog even 1 keer omdat we weg moesten.

Ditmaal zat mevrouw nog verder en had ik haar ook niet gezien dus toch een beetje moeilijker omdat je dan ook niet stiekem je hond kunt sturen en dan echt op je hond moet vertrouwen dat het goed gaat.

Even ruiken, zoek commando, neus op de grond en zonder twijfel gelijk naar mevrouw toe en dolblij omdat hij natuurlijk weer een beloning kreeg.

Blij en zeer enthousiast zijn we terug gelopen en weten het zeker dit is wat we samen onwijs leuk vinden en wat we door moeten gaan zetten.

 

Een zeer geslaagde workshop en ook een geweldige BAT training die we lekker erbij gedaan hebben.

Vanaf januari gaan we lekker aan de slag met speuren en welk onderdeel we gaan doen...........volgens mij vind Diesel het allemaal geweldig!

 

We zijn er klaar voor..............

 

 

Moe maar voldaan

Compliment...........

 

Schrijf niet heel veel meer in dit blog, waarom is eigenlijk een simpele rede het gaat heel erg goed.

We zijn op vakantie geweest wat normaal gesproken vanaf dag 1 best lastig was voor Diesel (zie onderstaand stukje)

Maar nu tot bijna 2 weken een super relaxte hond gehad, uiteindelijk slaat ook bij hem de vermoeidheid toe en de laatste 4 dagen moest ook de tent weer bewaakt worden, waren vrienden ineens geen vrienden en mocht er niet meer voor de tent gekletst worden.

Maar Diesel zou Diesel niet zijn dat hij ook weer makkelijk om te kopen is.............

Potje badminton, andere jaren echt niet denkbaar want ook dan wil je meedoen en zorgen dat jij er als een haas ervan door kan met de shutle....

Maar nu bleef meneer heerlijk liggen en de boel in de gaten houden zonder zich er als een oud w..f mee te bemoeien.

Ook tijdens wandelingen en uitjes was het gewoon rust en genieten.

Eenmaal thuis moest er wel even bijgeslapen worden om hier vervolgens de draad op te pakken.

Meer en meer geniet ik van de wandelingen die ik nog steeds bewust doe in rustige gebieden.

Hierdoor is Diesel veel meer ontspannen en als er dan ontmoetingen zijn met andere honden is het vaak de 2 seconde regel even ruiken en zelf doorlopen of hij gaat er met een boog omheen en heeft er gewoon geen zin in.

Heel af en toe komen we een hond tegen die hij echt leuk vind en is er een kort spelmoment.

Maar ook komen we geregeld honden tegen die zeer opdringerig zijn en waarbij de baas enkel maar kan roepen "hij doet niks hoor"

Sky loopt dan al weg die heeft helemaal geen zin in dat soort types en Diesel is een meester in negeren.

Maar blijft de hond maar komen is hij ook heel duidelijk in zijn lichaamstaal en wil hij best nog even grommen.

Een hele duidelijke grens die echt gerespecteerd moet worden maar veel baasjes zien of willen dat niet zien.

Dus aan mij de schone taak de opdringerige hond weg te sturen.

Afgelopen 2 weken hadden we een kleine verbouwing in huis en dat is ozo lastig.

Alles spullen waren uit huis, het was een bende en tot overmaat van ramp ook nog eens vreemde mensen over de vloer.

Je merkt dan wel dat hij vermoeid is daardoor en hij zeker buiten veel meer alert is en echt alles in de gaten heeft.

Soms vraag ik me serieus wel eens af kan een hond ook autistisch zijn?

Als het iets anders gaat dan normaal is hij toch sneller geprikkeld.

Niet meer zo heftig als vorig jaar voor we aan BAT begonnen maar merk daar nog best een verandering in.

Dan is Sky 3 maanden terug zijn mannelijkheid verloren, meneer had in ene door waarvoor die 2 dingen waren die onder zijn achterpoten hingen.

Stierlijk vervelend werd hij en ook nog eens super chagrijnig tegen Diesel.

Nu is hij weer de rust zelve en zit lekker in zijn vel en merk ook aan Diesel dat dit een positieve werking heeft.

Sky was vaak ook wel de aanstichter van onrust en nu hij rust in zijn koppie heeft blijft dat achterwege.

Weer een belangrijke factor wat een positief effect heeft op Diesel zijn gedrag.

Ook hebben we deelgenomen aan "de gromklas" een terug kom training bij service4dogs na de BAT training en ook hier liet hij hele mooie dingen zien.

Misschien wel de mooiste dat hij zo ontspannen was tussen de andere honden dat hij steeds ging liggen rollen op het veld.

Ook toen aan het eind 2 honden even naar elkaar uit vielen was hij wel gelijk alert en moest natuurlijk gelijk zien wat eraan de hand was maar maakte zelf weer de keuze om te draaien en met mij mee te gaan ipv zich er mee te bemoeien.

 

Waarom "compliment"?

Vanmorgen zijn we al vroeg op pad gegaan voor een lange wandeling ivm de warmte maar ook omdat deze week de mannen er een beetje bij ingeschoten zijn.

Ze kunnen lekker los en ieder doet een beetje z'n eigen dingetje.

Diesel is al snel op muizenjacht en als kers op de taart zit er ook nog eens een reiger op het pad.........hiephoi springen door het hoge gras in de hoop dat die reiger heel misschien een vergissing maakt, maar nee dat geluk heeft hij nou nooit.

Sky vind het allemaal wel prima die hobbelt op zijn manier mee en weet zeker dat hij Diesel voor gek verklaart.

Diesel heeft nog even een moment van "sla de collie in elkaar" maar de collie denkt vandaag bekijk het lekker en laat even zijn gebit van dichtbij bekijken waarop Diesel in ene wel heel erg druk heeft met zogenaamd lekker luchtje.

We wandelen lekker door en besluit Diesel even aan te lijnen omdat er een onoverzichtelijk stuk aan komt en een paar fazanten hebben duidelijk het hoogste woord en Diesel heeft wel trek in een lekker fazantenboutje.

Komen weer op een stuk waar Diesel weer los kan maar zie in de verte 2 heren aankomen met 2 loslopende honden.

De ene hond herken ik meteen en dat is ook niet 1 van de makkelijkste.

Heb laatst met deze meneer een gesprek gehad en de honden gingen toen goed maar wil het risico niet nemen dus laat Diesel aangelijnd.

We passeren elkaar en de hond komt toch naar ons toe ondanks de waarschuwing van zijn baas.

Zie aan Diesel dat hij ontspannen is en de andere hond is toch wel wat gespannen, het blijft bij een korte ontmoeting en Diesel schud de spanning even van zich af.

Dan pas herken de andere meneer, deze kent Diesel al vanaf pup en kent ons verhaal.

We lopen af en toe wel eens samen.

Van hem krijg ik dan ook een prachtig compliment.

"Meid wat doet Diesel het super zeg en wat is hij ontspannen en relaxt echt geweldig om te zien!"

"Zo zie je maar dat je met geduld en de juiste training zover kunt komen" 

Wauw zo'n compliment van iemand die je heel af en toe eens tegen komt en die ziet dat Diesel zo verandert is dat doet je gewoon goed.

Je kunt je voorstellen dat ik met een heel fijn gevoel de wandeling heb afgemaakt.

 

 

 

CC_nr1_2016_20-21 (1)
PDF – 1,2 MB 580 downloads

Mooie ontmoeting

Vanmorgen vroeg de schoenen aan om met de heren te wandelen.
Even waar ze los kunnen en water is.
Diesel eerste stuk even aan de lange lijn omdat er tegelijk met mij een mevrouw met 2 middel grote honden aankomt.
1 in herder kleuren en kan niet zo goed inschatten van die afstand of het ook een herderachtige is. Sky op zo'n dooie gemak in drievoud poepen en mevrouw en honden komen dichterbij.
Diesel heeft de herderkleur direct in de gaten en staat gespannen te kijken. Gelukkig is het totaal geen herderachtige en na een ontmoeting besluit ik Diesel los te gooien en hebben de honden 20 minuten lopen rennen en spelen en iedere steeds weer in zijn eigen waarde gelaten. Mooie afwisseling van rust en activiteit in het spel. Hoop deze mevrouw vaker tegen te komen ?
Trots op Diesel?

Wat is dat...................

 

Sinds afgelopen zaterdag hebben we een babypoesje in huis.

We hebben al een poes maar die is heel erg op zich zelf en vind het allemaal wel prima zolang ze maar haar eigen ding kan doen en wij haar met rust laten.

Het bleef kriebelen en we zijn gevallen voor een super klein maar dapper beestje Jinx.

Zaterdagmiddag hebben we haar opgehaald en ja dan moet je toch bedenken hoe ga je zo'n kleine wurm nu begeleiden in een huis met honden en nog een poes.

En belangrijker hoe reageren die erop.

We hebben maar gewoon de stap gewaagt en het poezenkind mee naar binnen genomen, op schoot gezet en kon iedereen even komen ruiken.

Diesel vond het zeer, zeer interessant en Sky vond het allemaal wel prima.

Poezenkind was al snel klaar met op schoot zitten en hobbelde al snel de kamer rond.

Wat enorm spannend was dat voor Diesel zeg, zo'n kleine wurm die nergens bang voor is en stoer door de kamer stapt op ontdekkingsreis.

Die gewoon durft te blazen naar je en durft uit te halen en vooral die gewoon niet voor je wegrent maar erger nog naar je toe komt.

Eigenlijk was Diesel er best een beetje bang voor en wilde heel graag kijken maar eigenlijk ook heel graag weg wezen.

Zo'n grote reus bang voor zo'n kleine frummel.

Na een half uurtje was het poezenkind zo moe van alle indrukken dat ze lekker in slaap viel bij ons op de bank.

Vanaf dat moment hadden Diesel en Sky ook even rust want dan hoef je niks in de gaten te houden.

Maar goed zo'n frummel slaapt niet eeuwig en vanaf het moment van wakker worden sta je natuurlijk weer strak om alles in de gaten te houden.

Vooral Diesel vond het zo spannend waardoor hij echt wel stress liet zien, veel hijgen, piepen, janken, strak gapen, veel wegkijken..............maar ook steeds bovenop het poezenkind zitten om het maar op de voet te kunnen volgen, Sky werd daar ook weer onrustig door en vond dat hij ook steeds mee moest lopen wat 2 zien immers meer dan 1.

Uiteindelijk de kleine frummel in de bench gedaan voor de nacht en kon iedereen rustig slapen.

Volgende dag bleef het met name voor Diesel erg spannend en liet hij steeds veel stress zien.

Kon moeilijk zijn rust vinden omdat hij natuurlijk overal bovenop moest zitten met zijn grote snuitert.

Poezenkind is nergens bang voor en gaat meer en meer naar de honden toe.

Prachtig om te zien hoe klein en dapper dat door het huis stapt.

We kiezen ervoor om Diesel op een bepaald moment even vast te leggen in de kamer, dit geeft voor Sky heel veel rust want die hoeft niet meer mee te lopen om alles na te checken en uiteindelijk geeft het Diesel ook rust.

Hij kan nu liggen en alles van een afstand op zijn gemak eens bekijken.

Dit hebben we zondag en maandag gedaan en werkte erg goed.

Sinds maandagavond kan hij ook gewoon los en laat hij het poezenkind meer en meer met rust...........oeps alleen gebeurt nu het tegenover gestelde die kleine frummel gaat de mannen lastig vallen.

Wil met ze spelen, hangt bij Sky in zijn staart en vacht.

Op de bank staat ze stoer te doen tegen Diesel die dat weer een geweldig spel vind.

We hebben omdat het voor Diesel best veel stress gaf een hele rustige week van activiteiten voor hem.

Korte wandelingen en wandelingen waar hij even lekker los kan op plekken waar het heel rustig is zodat zijn emmer niet overloopt.

Hij is erg moe van het regelneef spelen en slaapt net zoveel als Jinx.

 

 

 

Stukje Collieblad,

 

De mensen van het collieblad (clubblad rasvereniging de collieclub) hadden gevraagd of ik een stukje wilde schrijven over BAT.

Met wat hulp van Yvonne Bonnet  http://service4dogs.nl/ is het uiteindelijk dit stukje geworden.

Weer prachtig uitgewerkt door Sonja (hoofdredacteur collieblad) 

2016_Collieclub_24-27 (1)
PDF – 127,3 KB 642 downloads

Iewww dierenarts......

 

Het kaartje was al enkele weken geleden op de mat gevallen........de jaarlijkse controle en enting stond weer voor de deur.

Dinsdag 24-05-2016 hadden we de afspraak staan.

Gelukkig woont de dierenarts hier op loop afstand dus kon ik van te voren de heren eerst nog even uitlaten.

We wandelen in een rustig "ik ruik alles" tempo richting de dierenarts.

Wachten keurig bij het stoplicht en als een goede begeleider trekt Diesel me zowat de weg over als het stoplicht op groen springt en snel begint te tikken.

Zo slim, nooit aangeleerd maar helemaal zelf uitgevonden.

Moet er zelf wel steeds op bedacht zijn omdat hij zo snel reageert dat m'n arm soms bijna uit de kom ligt.

We lopen de bocht om en komen aan bij de dierenarts, deur staat open..............wat een uitnodiging en de heren staan al binnen.

Diesel checkt snel even of er iemand achter de balie zit door even snel op te springen, helaas we zullen toch echt moeten wachten.

We zijn alleen in de wachtruimte maar door de deur zie ik dat de dierenarts al 2 patiënten heeft.

Help 2 grote Duitse herders, nummer 1 in het "vijanden" boekje van Diesel.

Beslissen, wat doe ik........blijf ik in de wachtruimte (die is ruim zat en kan voldoende afstand houden) of liever naar buiten.

Nee ik besluit binnen te blijven en we gaan in het uiterste hoekje zitten, ben blij dat ik m'n jaszak voor ik weg ging nog heb gevuld met lekkere snaai.

Sky leg ik maar even vast aan de stoel zodat ik me het meest kan focussen op Diesel.

Mijn voordeel is dat beide honden heeeeeeel graag naar de dierenarts gaan dus van angst en stress is hier geen sprake.

De herders in de behandelkamer janken en zitten tegen het glas van de deur geplakt op dat moment is de focus van Diesel richting de deur.

Heel rustig blijft hij zitten en bekijkt het eens heel goed, ruikt wat in de lucht en kijkt weer naar mij, hoppa jackpot erin en een SUPER stembeloning.

We blijven dit steeds herhalen en uiteindelijk besluit Diesel ondanks het gepiep en gejank van de Duitsers te gaan liggen.

Mooi rustig ligt hij te luisteren en te kijken totaal ontspannen zelfs nog even met zijn kop op de grond.

Wat ben ik toch trots op hem en bedenk me zelf dat ik dit vorig jaar echt niet had hoeven doen, denk dat hij door de deur heen was gevlogen.

Uiteindelijk hoor ik dat ze klaar zijn en zorg dat de aandacht bij mij is voor de deur open gaat.

De deur gaat open en met veel herrie en bombarie verlaten de herders in grote paniek de behandelkamer.

Tja dat is toch een beetje teveel van het goede en Diesel valt uit met 1 flinke grom/blaf maar een eenvoudige vrolijke "kijk" geeft hem al de afleiding om bij mij de snaai op te halen.

Heel mooi moment, even schudden toen de herders naar buiten liepen en klaar.

Helaas voor de heren ging de deur naar de behandelkamer weer dicht................er moet toch even schoongemaakt worden voor de volgende gast weer komt.

Eindelijk pffffff wat duurt dat lang gaat de deur weer open en de heren rennen letterlijk naar binnen.

Dierenarts=snaai en niet een beetje nee een hele hand vol.

Vriendschap is snel gesloten op deze manier met de heren.

De heren worden weer van top tot teen nagekeken en ook de enting is weer een feit.

Ze zijn weer goedgekeurd voor een heel jaar.

Lekker ontspannen liggen als ik nog wat verder klets met de dierenarts.

Altijd iets minder is het afrekenen auw dat doet toch weer pijn ;-)

 

Weer een mooie mijlpaal voor ons, in 1 ruimte met 2 van z'n aartsrivalen en dan zo goed je best doen.

 

13245340_858006074305490_7598910122938621741_n.jpg

 

Trots.........1936260_1168759923176105_6979006688181943293_n.jpg

Zaterdag 14-5-2016 was weer een hoogtepunt in onze BAT training.

Leon loopt samen met Diesel behendigheidswedstrijden.

Vorig jaar voor we aan BAT begonnen was dit vaak een stress volle bedoening.

Veel uitvalgedrag, tijdens en de dagen erna van de wedstrijd.

Totaal geen rust kunnen vinden en iedereen bij de tent weg jagen.

Leon koos altijd standaard een plek achterin met z'n tent waar de meeste rust was en waar weinig mensen langs hem heel lopen.

Vaak kozen we de wedstrijden met 1 ring dan zijn er vele malen minder honden dan als er met 2-3 ringen gelopen word.

Standaard zagen we dan na zo'n wedstrijd rode ogen van vermoeidheid en de dagen erna toch meer uitvalgedrag naar van alles en nog wat.

Heemstede was de eerste wedstrijd van dit jaar en daar heeft hij al laten zien hoe goed we op weg zijn.

Veel meer ontspannen, niet meer iedereen bij de tent de stuipen op het lijf jagen en de dagen erna was hij veel sneller weer ontspannen en op een "normaal" niveau.

 

Dan de wedstrijd bij KC Amsterdam, 3 ringen en ik zelf had er al geen goed gevoel bij, onderbuikgevoel laten we maar zeggen dat het wel weer eens fout kon gaan.

Zo druk, zoveel honden, zoveel spanning en stress.

Dan krijg je een berichtje van Leon dat ze gefrustreerd zijn vanwege de drukte en 2 ringen die vast aan elkaar staan en waarbij de honden ook nog eens vlak langs elkaar lopen met enkel een net er tussen.

Je begrijpt dat ik dan gelijk zelf niet lekker meer zit, wat wat als..........wat als.......wat als........1000 beren op de weg.

Dan eindelijk komen ze thuis met positieve verhalen, gefrustreerd omdat het VP niet liep zoals Leon had gehoopt want hij was ervan overtuigd dat hij daar nog een U moest lopen.

Dan baal je als je hond totaal afgeleid is van wat er naast je in het parcours gebeurt, klappende wip enz.

Maar het positieve was en daar ben ik zo trots op dat Diesel de hele dag ontspannen is geweest.

Niet uitvallen, niemand de stuipen op het lijf jagen bij de tent maar misschien wel de grootste verdienste hij kan ontspannen en zelfs slapen tijdens een wedstrijd.

Hoe geweldig is dat!

Jumping hebben ze weer geweldig gelopen een 4e plek en een U'tje en wat bleek het 3e U'tje die hij nodig had.

 

Thuis zien we gelijk het positieve hiervan terug, geen rode ogen en vandaag tijdens de wandeling gewoon ontspannen.

Leon is naar het bos geweest en daar was een heel moeilijk moment, 2 Duitse herders die op hun pad kwamen aanlopen, fixeren op Diesel, hoe moeilijk is dat 2 aards vijanden die ook nog eens beginnen te fixeren.

Leon heeft Diesel keurig mee genomen van het pad, ruimte in de situatie geven en Diesel bleef heel rustig met wat lichte stress signalen bij Leon zitten met aandacht voor Leon en niet voor de honden.

Helaas dachten de honden hier iets anders over en vielen beide uit naar Diesel.

Leon balen want dit was ook het moment dat Diesel toch reageerde maar Leon had hem binnen een tel weer uit het uitvalgedrag daarna was het uitschudden even zuchten en konden ze weer doorlopen.

Geweldig Diesel!!!

Rest van de wandeling naar huis gewoon een rustige ontspannen hond aan de lijn gehad.

Wat een verschil met vorig jaar zeg................

 

En ook trots omdat Leon met behendigheid nooit heeft opgegeven en vertrouwen had in zijn maatje.

Zoals het er nu naar uitziet is hij gepromoveerd naar de B klasse, we wachten nog heel even met juichen tot de bevestiging binnen is omdat het 1e U'tje in juni 2014 gelopen is.

Valt nog binnen de 2 jaar maar je kan beter maar van het zekere uitgaan ;-)

13241144_562019153965914_7000730519599489800_n.jpg

 

 

Vrolijk Pasen..........

 _DSC0204-3.jpg

 

1e Paasdag en het weer ziet er bovenverwachting aardig uit.

Soms een zonnetje, koud windje maar droog.

We besluiten een rondje om Keukenhof heen te wandelen want deze is weer geopend.

Het is dan een drukte van belang en bussen en auto's rijden af en aan, en mensen genieten van het prachtige park en de de omgeving met de bollenvelden.

Vandaag dus even toerist in eigen dorp.

Man neemt Sky en ik loop met Diesel zoals eigenlijk altijd.

Heerlijk al die mensen uit alle landen van de wereld die in deze paar maanden per jaar ons dorp bezoeken en genieten van al het bloemenpracht.

Veel Lissers doen het zelfde als wij en wandelen en kijken naar al die "vreemdelingen"

Diesel heeft er duidelijk zin in en hobbelt in een lekker tempo voor ons uit.

Veel velden kleuren geel van de narcissen.

_DSC0211.jpg

 

En al stiekem komt het eerst rood naar boven van de vroege tulpen.

 _DSC0206-8.jpg

Op de terug weg besluiten we nog even over de dijk te wandelen dan kan Sky los en als het rustig kan Diesel op het lange stuk ook even los...........tenminste dat is de bedoeling.

Eerste stuk is een NO GO voor Diesel omdat meneer over de bruggetjes van bewoners rent en katten achterna jaagt, vandaar aan de lijn!

We lopen wat te kletsen en te lachen om een stel ganzen die aan de overkant zitten te schreeuwen omdat wij langs lopen.

Vanuit het niets hoor ik vanachter me een heel hard donker en zwaar gegrom, draai me om en er dendert een herderachtige op ons af.

Schrik me een ongeluk en m'n hart zit werkelijk in m'n keel.

Maar probeer rustig te blijven en door te lopen.

Leon zorgt ondertussen dat die hond niet dichterbij kan komen en er ruimte voor Diesel komt.

Diesel is totaal niet onder de indruk van het hele gebeuren en loopt eigenlijk heel rustig verder, wel wat stress signalen en uiteindelijk flink uitschudden maar verder helemaal niks, niet grommen, niet uitvallen, geen houding die veranderde wauw geweldig.......

Ondertussen zijn Leon en ik wel flink kwaad want wie laat zijn hond zeker meer dan 50 meter voor zich uitrennen en dan ook nog zo gedragen, onbegrijpelijk!

 

We wandelen door en ik besluit Diesel toch maar aan de lijn te houden op het lange stuk aangezien meneer achter ons ook door blijft lopen en ik geen zin heb als het toch op een confrontatie komt met de honden.

We verhogen ons tempo iets dat we meer afstand krijgen.

In de verte zien we ook mensen aankomen en zo te zien 2 honden.

Dichterbij komend zijn de honden lekker met elkaar aan het spelen en hebben duidelijk lol.

Toch besluit 1 baasje haar hond aan te lijnen en de andere hond blijft los.

Dat doet ons besluiten Sky ook los te houden.

Merk wel vaker dan mensen met meerdere honden dan vaak 1 hond aanlijnen die wellicht ook wat vervelend gedrag heeft en de andere gewoon laten lopen.

We komen dichterbij en de aangelijnde hond word voor het baasje neergezet bijna opgehangen en de loslopende hond dendert op Sky af en die gaan samen even lekker spelen.

Op dat moment gaat de aangelijnde hond compleet uit zijn dakpan en wij lopen gewoon door, ik kies dan altijd voor om Diesel zo snel mogelijk uit de situatie te halen en niet stil te gaan staan.

Sky loopt dan eigenlijk altijd gelijk met ons mee.

Doordat de mensen stil blijven staan draait Sky er een beetje omheen spelend met de andere hond en te dichtbij de aangelijnde hond.

Mevrouw gaat op haar beurt compleet over haar rooien en dreigt de aangelijnde hond los te gooien enz. enz.

Wij lopen nog steeds rustig door en dan is mijn emmer ook even vol en roep wat dingen (nette dingen) terug.

De andere hond en Sky zijn ondertussen al met ons aan het meelopen, het hondje luistert niet en het andere baasje komt op ons afgelopen om haar hond op te halen.

We hebben verder geen zin in discussies en lopen door van de dijk af.

Diesel wat een topper heeft totaal niet gereageerd op die uitvallende hond en deed net of zijn neus bloede.

2 Moeilijke momenten voor hem die hij prima zonder problemen heeft doorgelopen en de keuze heeft gemaakt zich er niks van aan te trekken en de boel te negeren.

Echt zo gaaf............trots aan de ene kant.........gefrustreerd aan de andere kant.

Hoe moet je nu reageren als mensen met 1 hond los en de ander aan de lijn je benaderen???

_DSC0209.jpg

 

 

We gaan super..........

 

Omdat we geen "hulp" meer krijgen wil nog niet zeggen dat we er niks meer aan doen.

BAT is een rode draad tijdens al onze wandelingen en activiteiten geworden.

Eerlijk is eerlijk hier bij het uitlaatveld blijft het een draak en dat maakt hij geregeld duidelijk dat het ZIJN veld is.

Maar ook daar zijn we druk mee bezig en ben ik weer begonnen met belonen door middel van de clicker.

Kijken/wegkijken gelijk belonen, dit gaat nu erg goed.

 

Diesel gaat nu 2-3x per week mee hardlopen met man en dochter en dat doet hij nu heel erg goed en heeft er duidelijk veel plezier in.

In het begin was het erg moeilijk voor hem, werd hyperdepiep van man en dochter omdat er gerend werd.

Gilde de hele boel bij elkaar omdat hij het spannend maar ook helemaal geweldig vond.

Veel opspringen omdat hij gewoon niet helemaal begreep wat de bedoeling was.

Maar na 2x mee gegaan te zijn snapte hij het "spelletje" en loopt trots voorop om het tempo aan te geven.

Wel opletten geblazen voor man en dochter omdat meneer geregeld de noodrem er even opgooit om te snuffelen en te plassen.

Moeilijke stukje blijft toch bij het dorp waar de dorpskat zit en net het punt is waar veel mensen samen komen vanwege de supermarkt.

Besloten is nu ook dat ze dit stukje proberen te vermijden zodat hij de de eventuele spanning van tijdens het lopen niet daar er uit hoeft te gooien.

 

Wat ik vooral ervaar is dat hij steeds meer ontspannen word bij andere honden, achteraf waren toch wel veel ontmoetingen erg spannend voor hem.

Hij kiest steeds vaker voor om gewoon maar door te lopen en niet eens te contacten en komt het tot een contact moment is het eigenlijk de 2 seconde regel en hobbelt hij weer door.

Hij is graag op zich zelf en snuffelt heel wat af.

Vandaag weer een prachtig moment meegemaakt dat je weer trots maakt en weer bevestiging krijgt YES daarvoor heb ik het gedaan.

We zijn heerlijk naar het strand geweest, nou ja heerlijk pfff was klein strand dus erg mul zand dan is het flink wandelen.

Heb daardoor geen zin om terug te gaan via het strand dus kies voor de duinen.

Iets wat Diesel altijd heerlijk vind omdat daar zoveel te ruiken valt.

Standaard zit hij aan de lange lijn omdat meneer altijd wel een konijn vind of soms erger een hert en ik wil gewoon niet dat er nagejaagd word in het duin.

We hobbelen in een heel rustig tempo, genieten van de stilte...........het is echt heel stil deze morgen in de verte enkel de zee en wat vogels maar verder niks.

Op een afstand zie ik een man op een duin staan naast het pad met z'n hond aan de lijn een Saarloos (prachtige hond) en hij staat met de rug naar mij toe en roept wat in de verte naar schijnbaar z'n andere hond die nergens te zien is.

Ik lijn Sky even aan en hoest wat, zodat meneer me in de gaten heeft, ik weet immers ook niet waarom zijn hond aan de lijn zit.

Misschien valt hij ook wel uit en als dat onverwachts gebeurt ligt meneer wellicht languit omdat hij mij niet in de gaten heeft.

We naderen rustig en de Saarloos stapt nieuwsgierig naar voren, Diesel geef ik iets meer lijn zodat deze toch ontspannen is.

Zelf vind ik het wel spannend omdat deze honden toch wat weg hebben van herders en tja die staan nou niet bepaald op 1 in Diesel zijn balboekje.

Wel met stip op 1 in een ander boekje maar die willen we liever niet meer openen ;-)

Honden snuffelen wat en de Saarloos heeft er eigenlijk toch geen zin in en gromt kort even.

En waarvoor heen Diesel gelijk in alle staat van paraatheid was, draait hij zich keurig om en schud zich uit en loopt keurig de andere kant uit.

Saarloos gaf heel mooi en duidelijk aan tot hier en niet verder en Diesel heeft het keurig gerespecteerd.

Met een blij gevoel loop ik verder en bedenk me dat mijn dag niet meer stuk kan.

Maar om m'n dag compleet te maken schiet er nog een vos langs de omheining tot 2x toe staat hij stil om ons te bekijken om vervolgens weg te rennen de duinen in.

Hoe gaaf is dat, nog nooit gezien bij Langevelderslag.

_DSC0084.jpg

 

_DSC0171.jpg

Verveling..........

 

We hebben een tijdje stil gestaan wat trainen betreft.

Nee niet het BAT want dat gaat iedere dag gewoon door. 

Maar wel de GG training en de winterstop behendigheid.

Wilde ook eens kijken wat dit met Diesel deed, gewoon enkel lekker wandelen.

Echte BAT wandelingen en gewoon lekker los in gebieden waar veel gesnuffeld kan worden, steeds weer nieuwe paadjes lopen en andere routes om zo veel mogelijk afwisseling te hebben.

Thuis een beetje hersenwerken en verder niks.

Maar we zijn een paar weken zo bezig en ik merk een terug val in zijn gedrag.

Hij gaat meer uitvallen zeker hier in de buurt waar het juist een heel stuk beter ging.

Gaat lopen klieren tegen Sky, die is dus geregeld de pispaal van het ongecontroleerde beuk en ram werk van Diesel.

Ook in huis is hij een pestkop aan het worden.

Conclusie meneer is gewoon verveeld en gaat dan weer allerlei gedragingen laten zien die wij niet echt heel gezellig vinden.

Dus besloten om maar weer eens een les GG te gaan doen en de training weer op te pikken.

Jemig we rijden dorp uit en gaan bij de stoplichten rechtdoor nou dan weet meneer dat we richting de KC gaan ook al duurt de rit dan nog 15-20 minuten.

Piepend en jankend staat meneer achterin de auto met een staartje die totaal niet meer stil staat de hele weg en bijna van z'n kont af zwiept.

We zijn lekker vroeg dus kunnen de mannen (ja Sky mag ook altijd lekker mee) even op het veld rennen met een balletje alvast wat energie eruit.

Ik zet ondertussen het vak alvast neer en laat Diesel even heen en weer crossen..........wat een geweldig spel.

Tegen de tijd dat de les begint is hij weer een beetje relaxt en niet meer zo gestuiterd.

Wel spannend want er was een nieuw hondje, herderxberner een enorme lieverd maar wel druk en dat is vaak ook een combi waar Diesel het moeilijk mee kan hebben.

Maar nee totaal niet, hij is niet uitgevallen en ze hebben even gesnuffeld met elkaar en ojeeee een nieuwe romance is begonnen want Saar en Diesel vinden elkaar wel erg leuk..........

We hebben heerlijk gewerkt en meneer heeft een uur lang onwijs zijn best gedaan en had er duidelijk zin in.

Zelfs in de auto op de terug weg is meneer gaan liggen zo zat en vol was hij.

Thuis heeft hij 3 uur lang liggen pitten en zo moe en voldaan was hij.

Nu een dag later merk ik echt aan hem dat hij goed gewerkt heeft.

Liep heerlijk ontspannen buiten en om hem heen boeide het hem weer weinig.

Dus volgende week gaan we weer trainen wat hij heeft het echt nodig om samen aan het werk te zijn.

Lekker ventje is het toch...........

 

12565394_794465817326183_4349121154352644785_n.jpg

 

Even een dipje.......

 

Vandaag even een flinke dip gehad en ik merk aan m'n zelf dat ik er een beetje in blijf hangen pfff

Slecht weer en ik had geen zin om weer een uur lang in een baggergebied te lopen en dan thuis te komen zelf zeiknat en 2 honden die van onder tot boven onder de bagger zitten.

Ja soms heb je van die dagen dat schoonmaken niet op nr.1 staat en wil je ook wel eens een beetje "schone" honden terug hebben van een wandeling.

Bij ons in dorp hebben we de mogelijkheid om te wandelen rond te sportvelden geheel verharde weg en ook nog eens losloopgebied...........let op dat je hond niet met 1 voet het voetbalveld betreed want dan heb je de poppen aan het dansen want de overijverige mannetjes van de voetbal schieten dan als paddenstoelen uit de grond om je in duidelijk Nederlands uit te leggen dat je hond daar niet welkom is.

Wat maakt meer schade een rennende hond of 22 voetballers??

Maar goed ik loop hier niet veel omdat het er vaak erg druk is.

Maar vanmorgen maar weer eens een rondje daar gedaan.

Diesel wel met zijn tuig om die ik overigens standaard om doe tegenwoordig omdat ik toch merk als ik hem dan aanlijn hij relaxter blijft dan als hij een aangelijnd word aan een halsband.

De helft van het rondje is het erg rustig niemand te zien dus beide mannen lopen lekker los.

Doen hun ding, word heel veel gesnuffeld want ja als je ergens heel lang niet geweest bent moet je natuurlijk alles weer even in je opnemen.

Als we halverwege het rondje zijn komt er een aardig groepje om de bocht op ons afgelopen.

Roep Diesel bij me en lijn hem aan omdat ik niet zo 1-2-3 kan zien wie er lopen en welke honden er zijn.

We lopen nog een stuk voor de bocht als ik de eerste honden al ze verschijnen die rechtdoor rennen het "bergje" op waar ze mooi uitzicht hebben over de bollenvelden, de aankomende baasjes en mij.

Daar zie ik ook de kleine Westie staan waarmee Diesel en niet zo'n positief verleden heeft.

Hij heeft Diesel al snel in de smiezen, op dat moment draai ik Diesel om en laat hem voor me zitten aandacht voor mij en het voertje.

Dan hoop je dat de baas die mij ondertussen ziet staan zijn hond even bij hem roept.........

Maar nee de westie zet zijn aanvalshouding op en begint mijn kant al op te lopen.

Ik vraag met een luide stem dat het beter is zijn hond NU bij hem te roepen, maar eer er gereageerd word is het eigenlijk al te laat.

In versnelde pas komt de westie op Diesel afgelopen en zet de aanval in..........ja dan is er niks meer aan te houden met je voertje en je aandacht dan zit je midden in een "overlevingstechniek" om aan 1 kant de westie te beschermen en aan de andere kant ervoor te zorgen dat die op zijn beurt niet in Diesel gaat hangen.

Het voordeel van het K9 tuig is dat handvat aan de bovenkant......ik til Diesel wat op zodat hij geen kracht kan blijven zetten en probeer in al mijn macht steeds weer de westie te blokken die verdomd snel is en steeds weer om ons heen draait en steeds weer de aanval inzet.

Doordat hij zo snel is krijgt de baas hem ook steeds niet te pakken...............pff wat duurt het dan lang!!!!!!

Uiteindelijk lukt het de baas het hondje te pakken en aan te lijnen maar Diesel is compleet over zijn kookpunt heen geschoten 1 bak stress en spanning.

Een ander baasjes wenst me nog een "vrolijke" ook goede morgen.......(goed bedoeld!)

 

Het laatste stuk merk ik dat Diesel opgefokt blijft en waardoor ook ik erin blijf hangen.

Achter ons komt nog een Beagle reu aangelopen en merk aan Diesel dat het beter is dat deze niet dichtbij ons komt.

We nemen maar even flink de pas erin om snel bij de auto te komen.

 

Echt balen dit want als de baas zijn hondje eerder had geroepen was het wellicht enkel bij uitvallen gebleven maar nu is het toch weer een nare ervaring in die rugzak.

En ik merk dat hij steeds meer een kijkje heeft op dit type hondjes terrier achtige die van nature al met een hoge staart lopen.

 

Nou het is weer weg geschreven en nu klaar ermee.

Een flinke dip mag maar er niet in blijven hangen..........ooooo wat moeilijk!!!!

Een zere arm als gevolg van Diesel vast houden is het eindresultaat.............

430361_276630549109715_1012118295_n.jpg

 

 

De paden op, de lanen in.........

 

Vanmorgen vroeg springen we in de auto om lekker te gaan wandelen in de bossen/duinen van Noordwijk.

Wat een heerlijk gebied is het toch en snap nog steeds niet waarom ik er eigenlijk nu pas vaker ga wandelen.

Heren zitten lekker achterin de auto op weg naar........

Uh, janken piepen help baas we gaan de verkeerde kant op.......ja we slaan niet af richting het strand nee heren we rijden nog even een stukje door.

We parkeren de auto en voor mij zie ik 2 dames druk kwebbelend uitstappen en hun hondjes uit de auto pakken.

Ik besluit heel even te wachten tot de dames de drukke weg zijn overgestoken en dan pas de mannen uit de auto te halen.

Ze hebben er duidelijk zin in!

Ik loop richting de drukke weg om over te steken en zie hoe de dames aan het begin van het wandelpad hun honden los maken dit is dus een kleine 3 meter vanaf de drukke weg.

Luid blaffend rennen de hondjes voor de dames uit......oeps een tricker voor mijn honden want en blaffen en even snel oversteken maakt dat hun ook enthousiast beginnen te blaffen.

De beide hondjes keren om en rennen met een noodgang onze kant op met het gevolg dat ik met 4 honden bijna halverwege een drukke weg sta.

2 Dames staan in paniek te schreeuwen, ik met een klit van riemen omdat de honden om elkaar heen aan het draaien zijn.

Zo vrolijk mogelijk probeer ik de overkant te bereiken met 4 hondjes als we opgelucht adem halen als de 1e auto alweer veel te hard voorbij raast.

Dames zijn blij dat het goed is afgelopen, kleine tip loop even een stukje door met de hond aan de lijn eer je deze loslaat het kan zomaar fout aflopen.

Mooie opmerking "doen ze anders nooit" ach het blijven nu eenmaal honden en soms doen ze nu net de dingen die we niet verwachten.

Even adem in en adem uit.........Diesel is erg opgefokt door het hele gebeuren dus ik besluit de andere kant maar op te lopen en niet achter de 2 kwebbelkonten aan te wandelen.

We zien een hoop beweging tussen de blaadjes van de vogels, een hoop lekkere geurtjes komen we tegen en genieten van de rust en de boslucht.

Er nadert ons een meneer met zijn hond, middenslag krullenbolletje dat plat op de grond gaat liggen en strak Sky aan blijft kijken die daardoor maar even stil gaat staan en in de lucht gaat staan kijken.

Diesel vind het wel heel spannend en weet niet zo goed wat hij aan moet met de situatie.

Meneer loopt gewoon door terwijl zijn hond het eigenlijk ook niet echt weet.

Hou de lijn slap bij Diesel en die springt in ene met rare bokkensprongen op het hondje af........lijkt wel een hertje.

Het ijs is gebroken en het hondje maakt ook een spelboog, laat ze even spelen tot de meneer zijn hond roept.

We wandelen weer verder maar omdat Diesel het best spannend vond moet hij even z'n ei kwijt, graven, even een takje pakken, beetje gek gillen, gekke sprongen met z'n takje maken moet er maar om lachen wat een gek ei is het soms toch ook.

We komen aardig aan het einde van onze wandeling als we een Westie tegenkomen.

Nou staan deze hondjes ook niet echt als favoriet in Diesel zijn balboekje vanwege hun "natuurlijk" houding.

Maak de lijn dus iets korter maar nog wel dat deze slap hangt en geen spanning is.

Mevrouw van de Westie hoor ik al een beetje roepen, "denk erom hé je doet normaal" naar mij roepend "zijn het reuen" waarop ik antwoord "jazeker" waarop zij roept "hij kan niet met reuen" ik denk oke lijn hem dan even aan?!?!?

Voor de zekerheid vraag ik Sky achter mij te gaan lopen en zet Diesel even aan m'n rechterkant zodat zij links van mij kan passeren.

Hondje komt in gematigd tempo onze kant oplopen en mevrouw laat het begaan.

Ik vraag mevrouw haar hondje dan even bij haar te houden omdat Diesel ook niet altijd even vriendelijk is.

"Nee hoor niet nodig want dan leert hij het maar"

Ik heb zo geen zin in gezeur en discussie en zeg de mannen door te lopen terwijl ondertussen we een grommend wit gevaarte achter ons aan hebben.

Diesel reageert daar toch op door binnenmonds te mopperen.

Snap dit echt niet......waarom als het een klein hondje is hoef je geen moeite te doen en is het eens soort van "geaccepteerd" en waarom is dit gedrag voor een grote hond NOT DONE?!

Beide honden schudden het eens flink van hun af en dan joepiedepoepie we vinden een bal, jawel zomaar in het wild op een bospad ligt een tennisbal........wedden dat die witte draak die verloren is.

We spelen even wat als ineens de pluizenbol weer ten tonele verschijnt om even met de mannen te spelen.

Raak even aan de praat met meneer en hij verteld dat zijn hond nooit speelt met andere honden maar dat dit wel erg leuk is.

We laten ze even gaan en uiteindelijk lijnen we beide onze loslopende hond aan om samen naar de auto te lopen.

 

Lekker gewandeld en nu moe en voldaan in dromenland

 

 

 

2 januari 2016

 

GELUKKIG NIEUW JAAR.............

 

Ik hoop dat iedereen en vooral de hondjes goed het nieuwe jaar in zijn gegaan.

Wat een stress was het hier.

Het begon vanaf het moment dat de vuurwerkverkoop begon want dan geld voor veel mensen ook gelijk de regel dat je het mag afsteken.

Wat een gemopper op FB van meestal hondeneigenaren die allemaal het zelfde "probleem" hadden met hun hond.

Stress, angst tot extreem bang....

Nee leuke tijden zijn het niet zeker niet als je een hond hebt die bang is.

 

Maar wij niet hoor, wij hebben 2 honden die beide met kerst gekomen zijn en dus met 11 weken hun eerste vuurwerk ervaring hebben gehad.

Prachtig vonden ze het, al die mooie kleurtjes daar wil je niks van missen..........toch?!

Maar het 2e jaar was het al minder geslaagd......nou ja als je binnen zit dan is het prima maar buiten toch wel spannend die knallen.

Maar daar is natuurlijk een leuke manier van trainen voor "knal is koekje" zo maken we er toch een klein feestje van.

Terwijl Sky (collie) het nog steeds heel leuk vind en voor het raam staat te kijken vind Diesel het ieder jaar moeilijker worden.

Een uitlaatrondje in de buurt laat te wensen over, in 1 rechte lijn naar het veld snel plassen en poepen en dan in de ankers om geen poot meer te verzetten enkel richting huis in de 5e versnelling.

Uiteraard geen rekening houden met Sky die werkelijk niet verblikt of verbloost van een knal.....blijft een gek en raar beest die collie.

We zoeken het dus op in de rustige gebieden en op oudjaarsdag hebben we de traditie naar het strand met een steeds groter wordende groep aussie en een enkele verdwaalde collie.

Zo ook dit jaar........met veel stress in de auto door de knallen om lekker naar het strand te rijden om even uit te waaien en vuurwerkvrij te wandelen.

Een grote opkomst met veel hondjes die blij zijn even geen knallen te horen.

Op het strand moet Diesel echt nog even aan de lijn blijven vanwege de kitesurfers die op zee bezig zijn.

Dit geeft hem altijd veel stress en uitvalgedrag.

Als jonge hond hebben wij bijna zo'n ding op ons hoofd gehad en daar is vooral Diesel hevig van geschrokken.

We hebben al heel wat geoefend en getraind maar hij blijft er achteraan gaan dus aan de lijn tot ze redelijk uit het zicht zijn en dan lekker los met al die waussies.

Wat een dolle boel, de 1 is nog gekker dan de ander.

Rollen, door het water, bokken sprongen, samen rennen er wat heel wat lol gemaakt samen.

Het blijft genieten dat een grote groep met hetzelfde ras zo goed gaat met elkaar.

Maar na een uur wandelen en spelen en klieren merk ik toch aan Diesel dat zijn emmer vol begint te raken.

Wil gaan rijden op andere honden, gaat in de drijf/kliermodus en als er wat gegooid word en andere gaan er pittig op af moet hij de rust gaan bewaren en dat is het punt dat hij echt aan de lijn moet om hem zo weer een beetje tot rust te krijgen.

Wat fijn was dat er meerdere baasjes ook zagen dat hun hond vol raakte en aan lijnden of al eerder omkeerde om terug te wandelen.

Wij maken er nu dus een aanlijnwandeling van voor de terug weg.

En wat doet hij het goed, even zijn er woorden met Amigo zijn Brabantse partner in Crime de heren kunnen soms niet met maar ook niet zonder elkaar.

We wandelen rustig terug en ook de groep word een stuk rustiger, honden raken vermoeid tja ook dat kan bij een aussie.

Sky word nog even gegrepen door een labradorachtige hond die zich even op hem staat uit te leven.

Plukken Sky vliegen door de lucht, maar goed dat hij zoveel vacht heeft.

Maar wat een ei is het ook hij blijft staan wacht tot de hond klaar is schud even en hobbelt weer door om met een andere hond te gaan spelen en rennen.

Diesel die kijkt ernaar en besluit gewoon door te lopen ipv uit te vallen.

Richting de parkeerplaats valt er nog een hond flink uit aan de lijn en Diesel bekijkt het kijkt naar mij en loopt weer door...........super maatje!

 

Dan oudejaarsavond, erg vermoeiend vooral Diesel kan zijn rust niet echt vinden ondanks dat we bijna 2 uur gewandeld hebben.

Onrustig, hijgen, piepen alles in de gaten houden zien we het 12 uur worden dan een lekkere kluif en daarna is hij zo moe dat hij uiteindelijk toch in slaap valt.

Nieuwjaarsdag word er hier nog veel geknald waardoor Diesel nog erg onrustig is de hele dag, 's avonds vind een buurman het nog fijn om een half uurtje te gaan knallen waardoor de rust die er eindelijk was weer verstoord is.

Bedankt buurman voor het zorgen van een stuiterniveau waar je moe van word.

Vandaag is er nog veel onrust in Diesel, zijn emmer zit duidelijk nog erg vol.

We kiezen voor een dag van enkel rust en nu als ik dit schrijf zijn er al een paar uurtjes van slaap achter de rug.

Het doet hem zichtbaar goed.

 

Oud en nieuw ik vind het allemaal prachtig maar hou het afsteken op de tijden die er voor bedoeld zijn.

Teveel nare berichten weer gelezen, honden die weggelopen zijn zelfs een hond gestorven van de stress.

Hoe erg kan het allemaal zijn voor onze beestjes.

Hondenmensen die elkaar verwijten maken, van het opvoeden van je hond tot tussen de regels door het is je eigen schuld als je hond wegloopt.

Maar ondertussen zitten de mensen met een bange zelfs panische hond.........ik word er ieder jaar weer verdrietig van mijn hond/honden zo te zien.

DSC_0029.jpg

DSC_0071.jpg

DSC_0110.jpg

DSC_0108.jpg

DSC_0032.jpg

DSC_0083.jpg

DSC_0038.jpg

Hoe gaat het nu.........

 

We zijn alweer even onderweg in ons BAT avontuur en zijn losgelaten door Yvonne en Ruud om het nu allemaal zelf te doen.

Dagelijks verbaas ik me hoe goed het eigenlijk gaat en wat een grote stappen we hebben gemaakt sinds we dit avontuur begonnen.

Natuurlijk blijven er situaties waarbij het even niet lekker gaat en waarbij hij uitvalt maar die zijn vele malen minder als dat ze voorheen waren en zijn eigenlijk enkel nog hier thuis bij het snelle uitlaatrondje bij honden en mensen die hij echt niet moet.

 

We kunnen nu veel beter over dorp (centrum) wandelen en is hij veel meer ontspannen, meeste honden worden gewoon genegeerd.

Laatst een colliewandeling gehad van de collie club meer dan 40 haarballen en een aussie.........

Ging super hij heeft zich netjes gedragen, 1 moment van een opstootje en daarbij was ik net te laat.

Sky, Diesel en een andere reu liepen al een beetje om elkaar heen te draaien. 

Diesel was eigenlijk niet zo geïnteresseerd in deze hond en liep steeds weg en deed meer zijn eigen ding.

Meer tussen Sky en de andere reu was meer spanning, beetje draaien, beide markeren wie het hoogste kon, beetje grommen naar elkaar..........ik bedenk me dat we beter uit deze situatie kunnen stappen en beter kunnen wachten tot we wat meer naar achter lopen.......komt Leon die wat was achter gebleven aan gerent en Diesel en Sky reageren daarop door te blaffen...........hop reu bovenop Diesel.........maar zo knap 1 brul "KLAAR" en het was genoeg en droop Diesel af.........wauw dat is wel eens anders geweest.

 

Ook met herders waar hij echt problemen mee heeft gaat het steeds beter, van een afstand word er niet meer uitgevallen maar rustig bekeken en weg gedraaid.

Mijn man is laatst met hem gaan wandelen in een gebied waar ik echt nooit kom omdat het veel te druk is, gewoon los gelopen en niks gebeurt.

Een herder tegen gekomen en netjes op afstand gekeken en beide honden besloten lekker door te lopen een top ontmoeting voor Diesel........niet iedere herder grijpt je!!

Later nog een hollandse herder en daar heeft hij zelfs mee gespeeld.

Als ik deze verhalen hoor word ik echt heel blij.

 

Vandaag een wandeling gedaan en ook die ging weer heerlijk ontspannen.

Het is een overzichtelijk gebied waar eigenlijk een aanlijnplicht is maar waar mensen ook hun honden los laten.

Voor mij makkelijk dan kan Sly los en Diesel op sommige stukken aan de lijn en waar de ruimte is lekker los.

Zo ook vandaag, kwam een mevrouw tegen met haar hond aan de lijn dus lijn Sky ook even aan....zij geeft wat ruimte maar op dat moment vond juist haar hond het heel spannend en valt uit aan de lijn.

We raken samen even aan de praat en de honden maken rustig even contact..........pfff zo eng zijn die langharen toch ook weer niet.

Op dat moment komt er een paard aan..........spannend zo'n groot ding dus even een mooi trainingsmoment, even neus in de lucht voor de geur om vervolgens te gaan snuffelen en te gaan zitten om het eens verder rustig te bekijken..........heel netjes ook van het paard want de andere hond ging compleet uit z'n stekker.

Mevrouw maar even het adres door gegeven en daar was ze erg blij mee ze had al veel over BAT gelezen en wilde daar zeker mee aan de slag.

Wij wandelen weer lekker door..........jemig wat een lekker weer zeg je zou bijna in de zon op een bankje gaan zitten.

Diesel mag even lekker los en zoals een echte aussie alle bagger word even meegenomen hoe blij kun je zijn door te rollen in de modder.

In de verte zie ik 2 honden aankomen en lijn Diesel weer even aan..............help Sky weg..........tuurlijk 2 onwijs leuke meiden die ook nog eens willen spelen.

Laat Diesel aan de lijn zodat Sky ook even alleen met de dames kan spelen...........Diesel mag ondertussen wat voertjes zoeken in het hoge gras dan hoeft hij zich niet op te winden over het spelgedrag van de dames en Sky.

Na een minuut of wat lopen we lekker verder en zie ik verderop 2 dames wandelen met 2 honden waarvan 1 wel heel erg op een herder lijkt.

Sky laat ik even voor wat het is en let heel erg op Diesel, rustig naderen we deze dames die overigens stil staan precies bij de brug waar we overheen moeten.

Heel rustig benaderd Diesel de herder, even stil staan en de situatie inschatten op dat moment komt de herder rustig aangelopen......zie wat stress bij Diesel maar verder redelijk ontspannen.

Draaien even om elkaar heen tot de herder een spelboog maak, schrik me dood van die beweging haha

Diesel reageert terug met een spelboog en gaat in z'n rare gek doen stand.....rent weg van de herder die dit op haar beurt niet leuk vind en hapt hem vol in zijn kont met een hoop herrie.

Diesel draait echt verbaasd om en staat haar echt aan te kijken wat flik je me nou.

Vrouwtje roept haar hond boos terug en ik besluit Diesel even te laten gaan, hij kijkt naar mij naar de herder nog eens naar mij met een blik "zag je dat" draait zich om schud eens flink en loopt weg.

Wat super.......ben blij dat ik dit voor hem zo even heb afgemaakt.

Wij wandelen weer verder genieten van het mooie weer, nog even een stukje los om te rollen en te rennen en Sky even op te jutten om daarna lekker naar huis te gaan.

 

Ja ik ben echt trots op m'n maatje dat hij steeds beter met bepaalde situaties om kan gaan............

Fijne kerstdagen allemaal

DSC_0877.jpg

pizapcom14501888044251.jpg

Overprikkeling en wat doe ik ermee.......

Naar aanleiding van een vraag van iemand die mijn blog leest............

http://dieselensky.jouwweb.nl/blog-voor-het-snelle-nieuws/167736_overprikkeling-wat-doe-ik-ermee

 

Luister en kijk naar je hond.......

 

Makkelijk hé zo'n titel pfff

En waarom doe ik het soms dan niet??

Waarom loop ik gewoon door terwijl m'n hond al allerlei signalen laat zien?

Wat is dat toch........

 

Vandaag zouden we GG training hebben maar het is winterstop.

Toch hebben we met z'n 3e besloten dat het toch wel gezellig is om lekker door te trainen..........of was het toch de koffie en de thee na afloop?!

 

Voor we naar de vereniging gaan bedenk ik me dat het eindelijk eens droog is en we wel eerst een rondje Groenedael bos kunnen gaan doen.

Pak m'n spullen bij elkaar, Sky los mee en Diesel aan z'n tuig en 5 meter lijn want kunnen we mooi een BAT wandeling van maken in het bos.

Achter in de tuin is Diesel al onrustig, en in de poort is het niet veel beter.

Hoge houding, briesen, mopperen en stress signalen volop aanwezig.

In plaats dat ik even wacht loop ik gewoon door.........waarom??

Er loopt dus net de Stafford van verderop door de straat.

Beide honden zijn beslist geen vrienden en beide vallen standaard flink naar elkaar uit.

Bij Diesel bleef het nog even bij het briesen, grommen en een hoop stress terwijl de staff al uit zijn  dakpan vloog.

Diesel gelijk in de auto gezet die gelukkig voor de deur stond.

Schudden en zuchten en klaar ermee.

Staff word zoals gewoonlijk op zijn rug gegooid en moppert nog een hele tijd na........

 

Op naar het bos dan maar.........als dit maar goed gaat!

We komen aan op de parkeerplaats loopt er een windhondje los zonder baas......gelukkig loopt er nog een mevrouw en samen kunnen we het hondje vangen en aanlijnen.

Als we daar mee bezig zijn komt er een grote Duitse herder het bos uit gelopen, we staan echt te dicht bij en feest is compleet hij staat uit z'n dakpan te gaan en die herder denkt letterlijk "die spoort ook niet" 

Tjonge jonge wat een lekker begin zeg.

Wat doe ik toch het bos in of afkappen, best lastig als je weet dat je andere hond toch even lekker wil rennen en goed uit moet.

Oke toch het bos in en we maken er maar het beste van!

Mijn god wat is het druk!!!!!!!

Iedereen naar buiten nu het eindelijk droog is, waar komen al die mensen en zoveel honden vandaan???

Maar Diesel doet het hartstikke goed, mooie momenten van doorlopen, snelle contacten en klaar.

 

Halverwege ben ik zo druk met Diesel en al die honden dat ik Sky compleet vergeten ben.........help waar hangt die relcollie nou weer uit.

Fluit een keer hard op m'n vingers en achter een bergje zie ik 2 koppies verschijnen, Sky en een leuk beagle teefje waar hij al een tijdje mee aan het spelen is geweest.

We wandelen richting de auto als we nog een leuke ontmoeting hebben met een lekkere raushond.

Diesel maakt gelijk een spelboog maar met 5 meter lijn en lekker rennen, nee dat gaat hem niet worden.

Besluit hem even los te doen en beide honden gaan helemaal in elkaar op.

Tikkertje is favoriet, om en om rennen ze achter elkaar en hebben pret voor 10.

Meneer is helemaal verbaast want z'n hond speelt maar erg weinig met andere honden.

 

Op naar de vereniging, we zijn met z'n 3e waarvan ook Billie de hond van m'n collega aanwezig is.

De heren liggen elkaar niet zo en dat uit zich vooral in het uitvallen van Diesel.

In plaats van te trainen gaan we toch voor de thee en koffie en zitten de honden bij elkaar in 1 ruimte.

Het gaat verbazend goed er word niet geblaft.

Als we naar huis wandelen lopen we samen op waarbij op het eind Diesel en Billie even naast elkaar lopen.

Diesel vind het wel wat spannend en ook Billie schrikt ervan.

Diesel vind opeens een plekje midden op de weg onwijs lekker ruiken en Billie heeft het heel druk met een struikje.

Grappig en we lachen er om met z'n 3e.

Met wat meer afstand lopen we rustig naar de auto.

Mooie afsluiting van de ochtend.

 

 

 

Vrijdag 27-11-2015

"TROTS"

 

Vandaag was het wel een vuurproef, ik had ons opgegeven voor de workshop "Hondenomgangsvormen" van de hondenbescherming.

Spannend was het wel want van te voren zie ik toch weer beren op de weg........als er maar geen herders zijn.........en zijn die er wel dan niet dicht bij mij........als er maar geen andere honden zijn die enorm uitvallen en hij daar dan ook weer op gaat reageren........pffff word al gek van mezelf!!!

 

Maar goed we gaan toch op weg, tas gepakt met veel voer, kleedje en een goed humeur en we zien wel hoe het gaat.

Gaat het niet dan kan Diesel altijd nog in de auto blijven.

Ik ga vroeg op pad zodat we ruim op tijd in Kerkwijk aanwezig zijn.

We zoeken een plekje en zetten onze spulletjes neer, zoals gewoonlijk is Diesel een beetje hieperdepiep want er gaan allemaal leuke dingen gebeuren en we gaan samen aan het werk.

Langzaam druppelen de medecursisten 1 voor 1 binnen en ojee een mechelse herder.......reu en neee niet naast ons gaan zitten is het eerste wat ik denk.

Natuurlijk neemt deze meneer plaats naast ons, er zit een kleine 4 meter tussen dus heel dichtbij.

Diesel bekijkt het eens op zijn gemak, maar de herder is zeer rustig en Diesel boeit hem helemaal niet dus hoeft Diesel er niks mee en heeft hij de hele workshop de herder genegeerd zelfs met oefeningen vlak langs hem gelopen zonder een enkel probleem.

Er zijn zelfs 2 witte herders die ook enkel maar met de eigenaar bezig waren zodat dit voor Diesel weer heel veilig was en op die manier hoefde hij er niks mee en kon heerlijk werken zonder gefocust te zijn op de 3 herders die er liepen.

Het fijne was ook vandaag dat het allemaal instructeurs waren en waarvan alle honden ook een enorme focus op de baas hadden waardoor het een hele "veilige" omgeving was.

Hoe fijn is het toch als dit bij iedereen kon en zo zie je maar weer hoe fijn het is als er aandacht bij de baas is.

Het allerbelangrijkste om te kunnen trainen met je hond.

En door die aandacht kun je hem ook weer helpen in situaties.

Tijdens de lunch ging het toch even een klein beetje fout, we lopen allemaal weg en een witje loopt voor Diesel toch te dichtbij voor ons weg dus dat was toch even uitvallen.

Blijven staan en op veilige afstand de herder "gevolgd"

Dit kon buiten ook mooi, we hebben zeker een minuut of 10 de herder gevolgd tot deze weer terug ging en ons moest passeren............joepie zonder problemen.

Na de lunch nog lekker samen gewerkt en hebben we samen de dag heel positief kunnen afsluiten.

Wat een mooie ervaring voor Diesel, weet bijna zeker dat we dit 6 weken niet op deze manier hadden kunnen doen.

Een mooie ervaring om mee te nemen in zijn rugzak.

12279243_769377693168329_317554829767142029_n.jpg

 

 

Woensdag 25-11-2015

"Humor"

 

Vanmorgen moest ik werken dus stond er voor vanmiddag een wandeling op de planning.

Maar helaas de weergoden gooien toch steeds roet in het eten.

Want 2 honden betekend toch al snel 2 wandelingen als ik een BAT wandeling wil doen met Diesel.

Angstvallig hou ik weeronline en buienradar in de gaten en warempel het zou na 14.00 even een 3 kwartier droog zijn, maar goed dat betekend wel een korte wandeling als ik beide heren apart uit moet laten.

Oke even creatief oplossen dan maar weer en Sky met een lange lijn om mijn middel gebonden en Diesel aan de 5 meter lijn..............ziet er niet uit maar goed we gaan ervoor.

Beginnen ons rondje bij de vijver waar ik wat blijf kletsen met een oud-collega die daar staat met haar hondje.

Klein frummeltje die erg bang is voor andere honden maar omdat Sky en Diesel nooit interesse in haar hebben vind ze dit redelijk veilig en snuffelt ze dan ook rustig in de rondte, wel altijd alert en de mannen in de gaten houden.

Er komt een meneer aanlopen druk doende op zijn telefoon met zijn hondje, dit hondje is ook erg angstig en wil nog weleens uitvallen waardoor Diesel dan weer reageert.

Maar Diesel staat heerlijk te snuffelen tussen het riet en laat eigenlijk geen stress signalen zien, op een enkele tongel na.

Hondje erg alert zeker als meneer nog eens stil gaat staan om een berichtje te typen pffff

Diesel blijft rustig zijn ding doen en wil er niks mee draait mooi weg en is er klaar mee.

We wandelen rustig verder en naderen een groepje mensen, oeps dat is best een beetje spannend.

Diesel staat gespannen, gaapt strak en tongelt.

Heel rustig loop ik even naar zijn zijkant en wiebel met de lijn waardoor hij keurig wegdraait en weer het gras op loopt om zijn ding te doen.

We wandelen nog wat verder door een paar straten door, bochtje om, tot ik in de verte een generator zie staan waarmee ze bezig zijn met hoge druk reinigers.

Nu vind Diesel dat niet zo boeiend maar Sky heeft van dat harde geluid wat meer angst.

Ondertussen zijn de werklui even gestopt dus geen geluid.

Toch bedenk ik dat het beter is om met een ruime boog om die generator heen te lopen.

We wandelen half op de weg als dat ding opeens aangaat en de werklui weer beginnen met hun hogedrukspuiten.

Diesel schrikt zich werkelijk een ongeluk en springt een meter hoog de lucht in en 2 meter opzij.

En een kop die hij erbij trok, sorry mensen maar dan kan ik m'n lach niet meer houden ik lig in een deuk van het lachen.

Wat een reactie en Sky die schud even en was totaal niet onder de indruk.

Uiteraard wel rekening houden met.........we lopen snel door tot we op de hoek zijn en vanaf dat punt wil hij het nog even bekijken.

Ik lach nog wat door en zeg hem dat hij toch wel een apart en raar ei is...........

 

Die onverwachtse dingen maken je wandeling toch weer leuk!!

 

We hebben maar rustig ons weg richting huis vervolgd waar we net op tijd binnen waren............

IMG_11721.jpg

 

Maandag 23-11-2015

 

Vandaag moet ik werken wat dus inhoud dat we 's morgens een "vlug" rondje lopen.

Voorheen ging dat inderdaad even heel snel maar tegenwoordig nemen we daar toch iets meer de tijd voor.

Zo ook deze morgen, we gaan op pad om een heel rustig en uitgebreid rondje om de vijver te lopen bij ons achter.

Een druk stukje uitlaatroute op de ochtend van over het algemeen honden die daar 3x daags komen en niet verder.

Het valt mee met de drukte, aan de overkant zie ik de buurman lopen met zijn cocker spaniel dit hondje is een redelijke blaffer en begint vaak al van ver.

Doordat zij blaft valt Diesel dan vaak uit naar haar.

De laatste paar keer ging het redelijk goed.

Op een bepaald punt moeten we elkaar kruisen, op de stoep vind ik nog net te vroeg dus ik wijk wat uit op het gras en knappe Diesel hij heeft totaal geen oog voor haar en is gewoon totaal bezig met zijn eigen ding.

Super man!!!

We wandelen rustig door en even later stapt de buurman in de auto en krijg ik complimenten met hoe gaat het de laatste tijd gaat.

 

Helaas is de avondwandeling een drama, we gaan naar bed dus nog even snel een poep en plas rondje met Leon.

Het begint al in de poort waar hij de hele boel bij elkaar blaft.

Later sta ik tanden te poetsen en hoor ik in de verte buiten Diesel alweer vreselijk uit zijn dakpan gaan........

Leon komt binnen en ik vraag hem "ging zeker niet zo lekker" 

Antwoord "Nee de buren liepen buiten en hij rook ze al in de poort terwijl hun al bij de vijver waren"

Tja die buurman dat wil wat, denk dat hij daar nooit geen vrienden mee gaat worden.

 

Later bedenken we hoe kan het nou dat hij zo over zijn theewater kon gaan, we hebben niks raars gedaan en vandaag als ik werk is een echte rustdag voor de honden.

We denken dat het ermee te maken heeft gehad dat na het eten de mannen (vader en zoon) even flink hebben lopen stoeien.

Dit is heel moeilijk voor zowel Diesel als voor Sky want er hoort rust in de tent te zijn.

Wie moet je helpen en met wie moet je meedoen.

Het brengt altijd stress mee voor beide honden, meestal gaan ze even in de gang maar dit maal hadden we er weer een trainingsmoment van gemaakt.

Stoeien en gillen is brok...........voor eten doe je alles maar onbewust word je emmer voller en voller...........

12240137_767595083346590_2408186428965290816_n.jpg

 

 

Woensdag 18-11-2015

 

Leon is een weekje vrij dus gaan we vandaag samen op pad.

Hij wil graag naar het strand maar ik heb geen zin in 25 kilo zand in huis kan hem overhalen om in de duinen van Noordwijk te gaan wandelen.

Vorige week ben ik daar sinds jaren met een vriendin wezen wandelen en nu dan gezellig met Leon.

Aangekomen op de parkeerplaats zie ik al een grote oud-duitse herder reu lopen..........chips gelijk in de stress schiet ik want daar zit ik niet op te wachten.

In de auto blijven we even wachten om te kijken welke kant mevrouw op wandelt en wij besluiten daardoor een andere route te volgen.

We genieten van echt een mooie omgeving nog geen 20 minuten van huis af.

Sky hobbelt lekker in de rondte en Diesel doet ook lekker zijn ding.

Allemaal heel ontspannen.

We wandelen langs een plek die schijnbaar heel spannend ruikt want als we doorlopen schud Diesel zich flink uit.......spannend verhaal zeker daar.

Op een stukje open duin laten we Diesel ook even los rennen en spelen we wat met de honden.

Na een 15 minuten lopen we weer rustig verder en pakken de route weer op.

Beide zijn echt aangenaam verrast hoe mooi de natuur hier is en zo vlak bij huis.

We naderen een "kruispunt" en daar komt in een meneer met een airedale terriër aangewandeld.

Hond blijft staan en Sky benaderd hem heel rustig met een boogje.

Diesel vind het iet wat spannend en benaderd de hond vrij direct in een rechte lijn.

Ik maak een slow stop en laat hem even stil staan, nu nadert hij heel rustig in een schuine boog beweging.

Er word even gesnuffeld en er is tussen de 3 honden bijna geen spanning.

Na het snuffelen en contacten lopen de 3 heren ieder een kantje op.

Er hoeft zelfs niet geschud te worden, relaxt hoor Diesel!

We wandelen rustig door en komen nog 2 groepen paarden tegen die we even rustig bekijken en daarna weer doorlopen.

Een wandelaar met 2 border collies die keurig door meneer naast hem bleven lopen, mooi met een boog gepasseerd.

We zijn bijna aan het einde als er toch een rot situatie ontstaat.

Er komt een meneer met een witte herder aangelopen die niet al te vriendelijke bedoelingen heeft.

Gelukkig nog aan de lijn............

In eerste instantie is Diesel nog redelijk relaxt maar begint veel stresssignalen te vertonen, bek gaat dicht mond hoeken naar voren, staartje hoog, hoge houding.

Ik kan geen kant op en moet over het pad deze hond passeren.

Diesel breng ik links van me, en terwijl de herder flink gromt en begint te blaffen houd Diesel het enkel bij een grom..................Leon super trots wat hij is niet uit zijn dakpan gegaan terwijl dit een klassieke situatie van 100% uitvallen was.

Doordat we beide met Diesel bezig zijn hebben we niet opgemerkt dat Sky nog achter ons is gebleven.

We draaien om en Sky staat als stijfbevroren op het pad en durft geen kant meer op.

Hij beweegt werkelijk helemaal niks, hij durft gewoon niks meer.

Ik zeg tegen Leon dat hij hem maar moet ophalen omdat Sky bang is voor die herder die flink aan het fixeren was en die meneer was gaan stilstaan.

Ondertussen bekijken Diesel en ik het van een afstand en Diesel staat ipv te blaffen gewoon te snuffelen wat een vooruitgang.

Doordat Leon richting Sky loopt durft hij zich weer te bewegen en loopt met een megaboog door de prikkel bosjes om de hond heen.

Blij toe dat Diesel vast zat maar vooral die herder, dit had echt geen leuke losloop ontmoeting geweest.

Sky schud echt flink en is even helemaal van slag.......tja is en blijft een collie gevoelig typje

Daarna even gek rennen en doen en hij is het kwijt.

Hup allemaal in de auto om eens een lekkere bak koffie te halen............

 

WEEK 4

 

Zondag 15-11-2015

 

Vandaag was weer een trainingsdag waarbij Diesel mee mocht voor de set up.

Door de storm is Diesel erg onstuimig in zijn koppie dus ben ik eerst maar even met hem gaan wandelen dat hij even kon rennen en gek doen.

Ik besluit even langs een stukje fietspad te lopen in een natuurgebied waar het altijd erg rustig en stil is dus geen stress situaties vooraf.

We stormen bijna van het pad af maar dat mag de pret niet drukken, beetje de tijd in de gaten houden........10 minuten heen en 10 minuten terug.

Terug doen we niet over het pad maar lekker langs de gras/slootkant.

Diesel is helemaal in zijn element, rolt wat.....getver weer in de stront niet te geloven hij vind het overal.

Even met je voeten afkoelen in de sloot om weer lekker door de modder te rennen..........ja mensen een aussie staat garant voor smerigheid.

Ik zie dat langs de weg een auto stopt, dat betekent dat iemand hier ook zijn hond gaat uitlaten, roep Diesel alvast bij me en lijn hem aan met de 5 meter lijn.

Chips een herderachtige..........ojee als dat maar goed gaat aangezien hij daar standaard bij uitvalt omdat hij ze voor geen meter vertrouwd.

Hij is meerdere malen door een herder gegrepen waardoor eigenlijk dit hele gedrag begonnen is.

Tussen waar wij lopen en het pad is een meter of 10 dus zou een aardige afstand kunnen zijn.

Gelukkig word de herder aangelijnd als hij uit de auto komt en blijft aangelijnd zodra ze het pad oplopen.

Honden hebben elkaar snel in het vizier, maak een slow stop omdat Diesel redelijk snel richting de herder wil gaan.

We staan stil geef ruimte op de lijn en beide honden kijken elkaar wat aan maar het is voor beide van korte duur en draaien beide weg en lopen door. 

Diesel toch wat onzeker kijkt nog een paar keer om, om zeker te weten dat de herder niet van achter komt.

Schud eens flink en loopt rustig door richting de auto.

Wauw top gedaan man!!

 

Op naar de hondenschool voor de training.

Diesel is als eerste aan de beurt en helaas voor ons valt het al snel met bakken uit de hemel.

Hij is nog steeds in "blij ei" modus en ziet al snel de bal op het veld waar hij lekker mee gaat spelen.

Gooit hem nog even bij Yvon neer............je weet nooit misschien schiet zij hem wel een keer weg........jammer joh dat hoort niet bij de training.

Al snel komt de "nep" hond op het veld maar Diesel heeft het te druk met de bal, konijnenkeutels en de bakjes controleren want stel je voor dat daar eens wat heel lekkers inzit.

Motivatietraining GG bakje met voer..........

We naderen de nep hond redelijk dichtbij en Yvon geeft aan dat als hij zou willen snuffelen dit oke is maar hij hoeft niks met de nep hond en eet lekker door want jongens jongens al die gratis dropjes het lijkt Jamin wel op het veld.

Er word besloten dat Diesel wel toe is aan een nieuwe prikkel een echte hond.

Casper een jonge Hollandse herder met lekker energie.

Diesel had hem al snel gespot en houd het van grote afstand in de gaten.

De konijnenkeutels blijven lekker en belangrijker dan de rondspringende Casper.

We komen nog wat dichterbij en hij laat wel wat stress zien maar niet heel erg, blijft mooi wegkijken en wegdraaien als hij naar de prikkel gekeken heeft.

Trots sluiten we deze set up af, wat een verschil met de vorige keer waarbij het continu op mijn gefocust was.

Waarbij hij steeds "opdrachten" wilde hebben en bevestiging.

Veel hoog geblaf liet hij toen horen en nu 1x even heel kort.

Drijfnat maar trots verlaten we het veld.

We hebben weer een mooie stap gemaakt deze week.

 

 

Vrijdag 13-11-2015

 

Vanmiddag stappen we in de auto om een stuk te gaan lopen in een natuurgebied.

Het is een aanlijngebied maar veel mensen laten daar hun hond lekker loslopen, het is niet druk bezocht en goed overzichtelijk.

Sky mag dus gewoon los van mij en Diesel gaat het eerste stukje even aan de lange lijn.

Er word veel gesnuffeld en onderweg word gratis "drop" verzameld........lees konijnenkeutels

Diesel is er dol op..............

Zodra we op het stuk komen waar het overzichtelijk is mag ook Diesel los en lopen we heerlijk op de vlakte waar we bijna uit ons verschoning waaien.

Wat een woei staat er al in de polder.

Er gebeurt niks spannends en Diesel is erg relaxt en loopt maar door de bosjes te rennen, probeert Sky mee te lokken door heel overdreven met een stok te gaan spelen.

Maar helaas deze speltechniek werkt vandaag niet want Sky voelt de bui al hangen dat hij meegelokt word en dan even in elkaar gerost word door Diesel.

Dus die doet net of zijn neus bloed en reageert niet.

Diesel gaat steeds gekker doen, als een paashaas staat in in de rondte te springen maar als hij merkt dat al zijn tactieken niet werken geeft hij het op en gaat maar weer snuffelen en oneeee niet rollen in de stront bleh!

We komen weer op een stuk waar het minder overzichtelijk is en lijn Diesel weer aan.

We lopen in een rustig tempo weer richting de auto tot er een meneer aankomt met 2 Franse bulldogs aankomt.

Diesel vind deze hondjes best een beetje raar/eng omdat ze zo'n knorrend geluid maken wat ook wel wat weg heeft van grommen.

Meneer wil zijn hondjes aanlijnen maar ik geef aan dat het niet nodig is.

Het ene hondje heeft totaal geen zin in contact en loopt met een grote boog om ons heen en de ander besluit toch even te komen snuffelen.

Diesel is nog steeds in een jolige bui dus die huppelt er zonder enige spanning naar toe, snuffelt wat en maakt een gekke bokkensprong om er vervolgens weer met een tak vandoor te gaan.

Wat een maf beest is het soms toch ook.

Ik probeer het tempo iets op te voeren aangezien het wel erg donker begint te worden.

Het is toch vrijdag de 13e en tja de dag van het ongeluk, donkere lucht flinke bui...........

We zijn net op tijd bij de auto voor de bui losbarst jemig wat een bak water in een korte tijd.

Maar goed wij zijn lekker droog en hebben weer een positieve ervaring gehad!

010.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Woensdag 11-11-2015

Vandaag spreek ik af met een vriendin om in de bossen/duinen bij Noordwijk te gaan lopen.

Ik neem toch de beslissing om Diesel thuis te laten want we kunnen nu eenmaal geen BAT wandeling doen als z'n vriend mee gaat die wel lekker los mag rennen en dan steeds bij je komt klieren.

Dus alleen Sky mee en die heeft de tijd van zijn leven lekker rennen met Spike zonder dat iemand zich ermee bemoeit.

Het leuke is dat ik ook bij Sky veel meer op zijn stress signalen aan het letten ben en dat ook hij sommige plekjes wel heel spannend vind en ook sommige honden te spannend. 

Sky laat verder wel mooie hondentaal zien en wil een andere hond niet prima toch loopt hij ook weer lekker door.

Met Diesel besluit ik een wandeling in Keukenhofbos te doen.

Aanlijnplicht dus altijd prettig en op woensdagmorgen vast niet druk.

We beginnen onze wandeling langs de buitenrand lekker overzichtelijk.

Al snel zien we de eerste wandelaar met hond aan komen en ojee wat had dat beestje het moeilijk vond het doodeng zo'n grote hond, ze ging erbij liggen compleet "verstoppen" Diesel bekijkt het rustig van een afstand en de wandelaar wil zijn hondje meetrekken dus ik vraag meneer rustig te blijven staan.

Diesel gaat maar eens wat snuffel keert zich van het hondje af, deze blijft het spannend vinden.

Rustig lopen we die kant uit en tja daar hebben we clown Diesel weer die maakt een spelboog en gelijk is het ijs gebroken.

Beide honden snuffelen nog even en we lopen ieder onze kant weer op.

In de verte komt de volgende wandelaar aan met 2 honden, leuk een bekende.

Diesel heeft niks met de ene hond en de andere kent hij niet, best spannend.

We houden beide halt op een meter of 2-3 afstand en de honden laten beide stress signalen zien en vinden het duidelijk spannend.

Maar niet bedreigend of eng om uit te vallen.

In de lucht nemen ze elkaars geur waar, schudden zich beide uit en gaan wat in de omgeving staan snuffelen.

We houden de afstand en kletsen wat met elkaar om daarna weer ieder een kant op te wandelen.

Dan komt er een karretje met 4 mannen de bocht om gereden, schrik zelf even omdat Diesel ruim 4 meter voor me uit in de bladeren bezig is en het karretje met de mannen niet gezien heeft.

Ik verwacht daar ook helemaal geen karretje vandaar m'n schrik reactie.

Kon Diesel zo snel niet bij me krijgen en 1 van de mannen zegt niks maar blijft Diesel strak aankijken........foute boel.........uitvallen...........&^^&%#@@# neem hem mee naar achteren want een andere kant kon ik niet op.

Hij blijft gespannen vooral die man in de gaten houden tot de afstand groot genoeg word schud hij een keer flink en duikt met een grote boog met z'n neus door de bladeren langs het karretje heen.

De heren passeren me later weer om vervolgens in de bosjes te gaan werken, nu blijven op een mooie afstand er even naar kijken en draait hij mooi weg en lopen we rustig door.

Omdat het bos zo mooi is met al die bladeren kunnen we ook wel even een "snuffelwerkje" doen onderweg.

Gewoon wat voertjes verstopt tussen de bladeren en een boomstronk en snuffelen maar.

 

 

Het blijft altijd leuk om dit soort denkwerkjes te doen tijdens het wandelen.

Komt nog een meneer voorbij die graag wil weten wat we aan het doen zijn.............

Na even lekker gesnuffeld te hebben lopen we richting de auto deze staat bij een manege waar de paarden bijna altijd buiten staan.

Diesel gaat niet achter paarden aan als hij los loopt maar vind ze wel doodeng als ze daar zo staan en je staan aan te kijken en dan is het standaard blaffen ook koeien vind hij doodeng.

Vorige week ging het al een heel stuk beter en nu was de heen weg al een succes maar terug had ik mijn twijfels zijn emmer zou immers wel vol zitten na alle ontmoetingen en indrukken.

Maar wat deed hij het super wel alert en in de gaten houden  maar niet uitvallen..............whiehoe een succes !?!?

De korte snelle vooral avondwandelingen gaan nog niet zo heel lekker dan is alles wat raar is wel heel vreemd en moet er naar geblaft worden.

Als ik wel eerlijk ben moeten we toegeven dat het wel minder word maar goed het blijft vervelend want het einddoel is natuurlijk dat we ook 's avonds met de snelle uitlaat rondes blafvrij kunnen wandelen.

 

WEEK 3

 

Avondrondje,

 

We lopen nog even een laatste rondje samen, Leon met Sky en ik met Diesel in de BAT stand.

Redelijk ontspannen maar wel alert en soms overdreven ruikend in de lucht.

Mensen die aankomen worden rustig gepasseerd en we gaan op voor de sanitaire stop.

Leon en ik kletsen wat over dat het best goed gaat en hoe meer ontspannen hij is de laatste tijd zeker in het donker.

En dan zomaar uit het niets.........bijna m'n arm uit de kom, een rare beweging en sprong moet ik maken.

Leon ligt in een deuk..............een reiger die in het donker langs de slootkant zit en ja die moet weggejaagd worden want dat is ook de taak in de tuin bij de vijver.

Als ik van de schrik bekomen ben lopen we verder maar je merkt gelijk aan Diesel dat zijn "stress emmer" compleet vol zit.

Loopt te briesen, de omgeving te scannen mega alert te zijn.

Zie in de verte een bulldog aankomen, de ene keer gaat dit goed maar meestal valt Diesel wel uit naar deze goede loebas puur omdat hij een grommend geluid maakt vanwege zijn ademhaling.

We besluiten even te wachten en Diesel op een stukje gras te zetten waar hij even kan snuffelen.

Blijkt een goed zet doordat we zelf even wachten en rust in de tent brengen word hij ook wat rustiger en ontspant weer wat.

We besluiten richting huis te lopen, aan de overkant nog een hond maar deze negeert hij volkomen.........

Gelukkig het blijft bij een zere arm............volgende keer toch ook even beter opletten op die rot reigers.

 

Vrijdag 6-11-2015

 

Deze week was geen lekkere week, zat zelf erg slecht in m'n vel of tenminste m'n hoofd was er niet bij.

Maandag hebben we het vreselijke bericht gehad dat Diesel zijn lieve half zusje Dunya is omgekomen met nog 2 andere hondjes bij een woningbrand.

Rust zacht lieve Dunya voor altijd een speciaal plekje in m'n hart.

1017674_396219497150819_295128066_n.jpg

945684_396219347150834_1665673763_n.jpg

Wat een impact kan dat hebben op je gestel........weinig geduld en snel een beetje bozig als het buiten niet lukte.

Kunnen de mannen niks aan doen het is mijn ding.

We hebben het maar voor lief genomen.

 

Maar vandaag hebben we ons beste beentje voorgezet.

In de auto naar een losloopgebied om eens lekker te dwalen langs de paadjes.

Had de route stiekem een klein beetje uitgestippeld zodat we halverwege even een stuk los konden lopen.

We begonnen rustig en ontspannen aan de wandeling overal de tijd om eens lekker te snuffelen.

Mooie ontmoeting met een klein hondje, even droog snuffelen noem ik het maar even.........ruime boog om het hondje en de geur opvangen en weer doorlopen.

Sky vond het hondje wel grappig dus die 2 moesten even samen rennen.

Diesel ondertussen lekker zijn eigen ding doen, toen Sky klaar was zijn we rustig verder gewandeld.

Bij het grote veld even heerlijk los, alle tijd genomen en in het tempo van Diesel gewandeld dus was er tijd om te snuffelen dan hield ik halt.

Even muizen ruiken en graspollen gooien en rollen rustig op hem gewacht.

Bij het naderen van het pad gaan we weer verder met onze BAT wandeling.

Zeker Diesel was het al knap zat aan het worden en dat merk ik doordat hij op tempo rollator achter me aan sukkelt.

Sky blijft wat achter hangen en kijk even achterom en zie een mevrouw aan komen met een labrador.

Deze hond bleef stokstijf staan en was flink aan het fixeren, Sky staat op een meter of 5 van de hond af en gaat staan snuffelen, weg kijken, weer eens snuffelen en de hond komt hem benaderen, word even gesnuffeld en het is klaar beide honden doen hun ding.

Doordat ik al stil sta en mevrouw mijn vraagt waarom Diesel vast zit vertel ik mevrouw even te wachten op antwoord omdat ik hem goed in de gaten moet houden want het fixeren naar Sky en hem maakt het voor hem erg spannend.

Haal hem eruit door een paar maal aan de zijkant te komen en dit werkt erg goed.

Diesel draait steeds mooi weg, laat het toch even tot een ontmoeting komen.

Deze is wel gespannen maar er word even heel kort geroken en Diesel hoeft er niks mee draait zich om en loopt weg.

En dit is het punt waar ik en ook Diesel moeite mee hebben de hond wil er wel wat mee en loopt gespannen achter Diesel aan, zie aan heel de houding van Diesel dat hij hier geen prijs opstelt, verstarde stijve houding en loop, bek gaat dicht en ook de mondhoeken gaan wat naar voren, staartje recht in de lucht.

Om te voorkomen dat het fout gaat vraag ik mevrouw haar hond even bij zich te roepen en geef Diesel even kort een volg commando...........diepe zucht schudden en klaar.

We besluiten samen even een stukje op te lopen en alle 3 doen ze nu hun eigen ding.

Mooi afgesloten..........

Wandelen verder richting de auto in tempo hoogbejaard tot we iemand aan horen komen, Diesel loopt naar voren en is alert, oren naar voren houding wat naar voren maar niet enorm gespannen.

Blijkt weer een labrador te zijn, ze hebben een mooie rustige ontmoeting tot Diesel ineens naar voren schiet, schrik me dood............spelboog........wat een ei haha

Labrador in meer in Sky geïnteresseerd en die 2 rennen wat rond terwijl Diesel nog even besluit te gaan snuffelen.....huh normaal moet hij zich er altijd mee bemoeien.

De labrador vind het schijnbaar allemaal teveel worden of te spannend en begint op Sky te rijden........meneer zegt uiteraard "Ze kijken even wie de baas is" pffff

Ik haal de hond maar van Sky af die nu bijna verkracht word en loop maar rustig door weer richting de auto.

Meneer zegt nog dat ik het gewoon moet laten gaan dan leren ze de rangorde onderling.

Nee geen zin in discussie laat het lekker zo..........

In de auto begint merk ik dat het al 9.45 is, we hebben gewoon ruim een half uur over hetzelfde rondje gedaan als anders.

En  nu 2 honden die heerlijk rustig in dromenland zijn......

 

Woensdagmorgen 4-11-2015

 

Even een rondje in de buurt...........rond de klok van 8.15

We begonnen heerlijk ontspannen dat ik dacht zo lekker begin van de wandeling.

Beetje snuffelen even een sanitaire stop nog wat snuffelen tussen alle blaadjes heel relaxt.

Op ons pad komt er een hondje aanlopen, wat angstig hondje wat de ene keer prima gaat en de andere keer valt of Diesel uit of dit hondje.

Maar Diesel is eigenlijk heel chill en is meer bezig met snuffelen dan met het hondje.

Sky was ook mee die zijn riem bind ik dan om mijn middel en dat werkt best goed.

Sky is wat meer geïnteresseerd in het hondje maar houd wel mooi afstand.

Diesel loopt mooi voorbij en mevrouw stopt even om wat te vragen, Sky moet even netjes bij me komen staan en op dat moment valt het hondje uit naar Sky........die is ook best eng met al die haren hihi.

Diesel wil gelijk reageren maar kan ik toch even met een stemcommando tot klaar roepen en die wil weer verder gaan met snuffelen.

Op dat moment fiets m'n collega voorbij die roept en roep terug met een te enthousiaste stem en wop van ontspannen naar een gespannen hond.

Gelijk was alles en iedereen te eng en moest er naar van alles en nog wat uitgevallen worden.

Kinderen moesten in het gareel niet rennen en springen en gillen want ook daar werd hij hyper de pieper van en Sky lekker ding weet niet waarom het gaat maar die blaft dan lekker mee wat tja dat zal de bedoeling wel zijn.

 

Heb het rondje kort gehouden en maar weer terug gegaan want hij was te gespannen hierdoor.

Even gestopt nog bij een rustige plek daar wat voer gestrooid zodat hij weer even in de snuffel stand kwam en wat ontspande.

Toen de spanning meer weg was en ik aan zijn hele houding merkte dat er meer ontspanning was zijn we rustig naar huis gelopen.

Pffff lekkere wandeling...........niet dus.

Maar goed ik zit zelf ook niet lekker in m'n vel en denk dat dat dan ook weer een uitwerking heeft op Diesel die voelt mij altijd haarscherp aan.

 

Avondwandeling zondag 1-11-2015

 

Na het eten de wandelschoenen weer aan voor een rondje????

Diesel besloot zoals gewoonlijk richting dorp te gaan want tja als je zelf de weg mag kiezen en je weet dat 2 straten verderop altijd wel gratis snaai op de grond ligt loop je natuurlijk die kant uit.

Dus is een flinke pas richting dorp, even een snelle sanitaire stop om vervolgens op je dooie gemak de omgeving bij de AH af te speuren want je weet maar nooit.......

We hebben hem even de ruimte gegeven maar zelf toch een beetje aanstalten gemaakt om door te lopen.

Nadat het straat bij de AH af gesnuffeld was konden we verder wandelen.

Hij was best ontspannen en op dorp diverse wandelaars tegen gekomen waar hij totaal niet op reageerde. 

Zelfs mannen in het zwart en muts op waren totaal niet belangrijk..........nou ja hebben we een paar keer tegen elkaar gezegd.

In de verte zien we een hond naderen maar baasje van die hond steekt de weg al over, mooie afstand voor Diesel wel wat borstelen en zuchten maar niet fixeren maar meer met de neus naar de grond.........we zijn net voorbij die hond en ziet Leon het gebeuren de hond valt vol uit naar Diesel deze reageert meteen alert en draait zich met een ruk om met een hoge houding wat grommen......snel aan de zijkant gekomen en een geluidje gemaakt en hij kijkt me aan en loopt mee...........NIET geblaft........nou ja

 

Wandelen rustig verder lekker ontspannen veel snuffelen nog wat mensen tegengekomen gewoon lekker door lopen.

Komen nog een grote zwarte hond tegen maar ook die vind Diesel niet interessant afstand van ongeveer 5 meter was goed voor hem..........nou ja

Richting huis en bij het veld word hij toch weer alert wat meer snuiven, hogere houding tot hij bedenkt nee we moeten nu doorlopen want er wacht een bak met eten op me als we thuis komen. 

 

Leon en ik vragen aan het einde van de wandeling aan elkaar "hoe vaak hebben we nu NOU JA gezegd"

 

 

Zondag 1-11-2015

 

Vandaag hadden we onze eerste set-up tijdens de "training"

Tijdens de set-up wordt er dus in een veilige prikkelvrije omgeving een situatie gecreëerd waarbij de hond leert met de prikkels om te gaan, en als baas krijg je heel veel info over je lijnvoering, waar je moet gaan staan, hoe je je hond uit een bepaalde situatie haalt enz.enz.

Maar waar ik al bang voor was en een beetje vermoede gebeurde tijdens onze set-up.

Hij ziet het veld als trainingsveld en gaat gelijk in de "aan" stand om te werken met het gevolg dat hij het totaal niet meer wist, liet daardoor vooral veel spanning op zijn achterpoten zien.

Ook het hoge blaffen om me heen draaien, gaan rollen en springen maakte duidelijk dat hij steun zocht maar ook "baas wat gaan we doen".

Dit gedrag was echt te vergelijken met de eerste week dat we gingen wandelen aan de lange lijn, hij is de weg kwijt en weet niet wat er van hem verwacht word.

Maar teleurgesteld was ik zeker niet heb weer veel geleerd zeker de lijn blijft een moeilijk puntje zeker als hij even in de klit zit maar goede oplossingen gekregen dus daar gaan we mee aan de slag.

Zelf goed opletten waar ik sta ten opzichte van Diesel en de prikkel.........pff best lastig allemaal.

Honden zitten na 20 minuten echt vol maar als baasje loopt je hoofd ook over van alle info die je krijgt.

Maar weer mooie leermomenten gezien en gehoord en nu weer een week er tegen aan en hopen op nieuwe mooie momenten.

Bedankt Yvonne en Ruud voor de bemoedigende woorden, en gelijk hebben jullie in de situatie van de avondwandeling "niet uitvallen is al een hele stap vooruit" ook al was de oplossing wellicht niet zoals het hoorde.

 

We gaan er weer voor deze week!!!

 

 

 

 

WEEK 2

 

Vrijdag 30-10-2015

 

Vandaag ook nog een avondwandeling gedaan nu het overdag steeds beter gaat.

Wat een spanning in het begin, gelijk 1 (en geen 10) blaf naar een fietser die op de hoek staat te wachten, veel briesen spanning opbouwen beetje mopperen maar toch doorlopen.

Hoge houding heel alert, omgeving overdreven scannen.

We besluiten door te wandelen en na een minuut of 10 zie ik hem ontspannen, koppie gaat omlaag, kont gaat wiebelen en oren staan veel meer ontspannen.

Een prettige wandeling met veel mensen die hij volkomen negeert.

1 "Vreemde" man zorgt toch dat hij wat borstelt en binnenmonds wat moppert, we kijken de man rustig na.

Schudden het van ons af en lopen verder.

Komen nog 2 hondjes tegen waarvan 1 uitvalt.........vergissing bleek een vriendinnetje van het uitlaten........van schrik naar blijheid.

Lopen rustig en ontspannen door tot we weer vlakbij huis komen vanaf dat moment word hij weer alert, omgeving scannen, houding hoger.......alsof hij wil zeggen "De baas is weer in de buurt" 

Gek beest............maar de avondwandelingen gaan we meer doen zodat hij toch ook dan leert dat het ook als het donker is helemaal zo eng niet is.

 

Vrijdag 30-10-2015

 

Omdat het best goed gaat heb ik vandaag gekozen voor een redelijk druk losloopgebied.

Diesel gaat los eigenlijk altijd heel goed, enkel met herders en honden veelal reuen met een bepaalde houding heeft hij moeite dat zijn de momenten dat ik hem ook altijd standaard bij me roep en aanlijn.

 

Voor vandaag gekozen voor een wandelgebied dat niet heel overzichtelijk is dus veel bochtjes en hoge bosjes.

En vaak wel druk bezocht dus kon ik mooi gaan kijken naar zijn houding en taal naar andere honden.

Aangekomen heb ik 2 zangers achterin de auto, leek de voice wel alleen keert mijn stoel niet om in de auto.

Nadat het volume was afgenomen en de heren rustig waren konden we de auto verlaten.

Sky lekker los zodat ik op hem niet echt hoef te letten en Diesel aan de 5 meter lijn.

Wat een geuren en wat een geduld hebben was het zeker het eerste stuk vanaf te auto tot zeker 100 meter het wandelpad op.

Werkelijk iedere spriet moest besnuffeld worden en bij 1 polletje waren er schijnbaar zoveel "berichten" dat de spanning een beetje groot werd, zie dan heel veel trillen van zijn achterpoten.

Maar na dat alle info geland was konden we na het schudden lekker doorlopen.

Brug over..........best lastig als iedereen z'n poot optilt tegen het begin en jij moet langs al die geuren en info lopen.

Van rechts komt en een labrador aangewaggeld, Diesel benadert heel rustig mooi wegkijken.

Labrador laat ook hele mooie rustige signalen zien, even snuffelen en beide vervolgen heel mooi hun weg.

 

Ik kies ervoor om even een stuk veld op te lopen waar je maar van 1 kant op kan komen dat is mooi overzichtelijk en kan ik de boel een beetje in de gaten houden.

Dit is het moment dat hij heerlijk los mag rennen.

Rennen word al snel lekker klieren met Sky om vervolgens heerlijk te gaan liggen rollen in het veld.......lekker hoor die natuurlijke parfum.

Na een klein half uurtje van ontspannen snuffelen, spelen, en een beetje klieren lopen we weer aangelijnd het veld af.

In de verte staat een man te schreeuwen tegen zijn hond dat hij de bal mee moet nemen.

Dit is wel een spannend gebeuren, we zien een hond en een man die staat de schreeuwen..........heel rustig in alle geduld bekijkt Diesel het gebeuren eens aan en na een zucht besluit hij lekker de andere kant op te lopen.

Komen nog 3 jachthonden tegen die een beetje het gehalte "blij ei" bij zich hadden maar bleven op een afstandje ons bekijken en vervolgens lekker door te stuiteren.

Diesel vond ze alle 3 niet zo heel interessant en was meer met zijn eigen ding bezig.

Terug weg heeft hij als een dooie diender achter me aan gelopen.

Onder de indruk van al die geuren waar we normaal de tijd niet voor hebben omdat ik als baas altijd doorloop en de honden er dan veel sneller voor kiezen om mee te lopen ipv alle informatie eens goed tot zich te nemen.

 

 

 

DSC_0186.jpg

DSC_0187.jpg

 

Woensdag 28-10

 

De middag wandeling was een drama, niet vanwege Diesel nee omdat het met bakken uit de hemel kwam dus de wandeling heel kort gehouden op een plas en poep moment.

 

Dan maar voor een avond wandeling want ook dat geeft veel spanning.

Spanning wat zich weer uit in veel uitvallen naar vooral honden en mensen die recht op ons aflopen en dan vooral mannen/jongens met een capuchon op.

Spanning in de poort wat uit zich in zuchten en briesen, schudden toen we de poort uitkwamen.

Redelijk gespannen begonnen we de wandeling.

Bij het uitlaatveldje aangekomen was het erg stil dus ontspande hij mooi en kon even lekker snuffelen en zijn ding doen.

In de verte zag ik al een hondje met baas aankomen dus heel rustig liep ik richting het fietspad zodat er een groenstrook tussen ons en de andere hond zat, prachtig even kijken en neus in de lucht en ruiken en mooi doorlopen (whiehoe) 

 

Lopen lekker door, Leon en Sky waren er ook bij dus we lopen wat te kletsen honden doen een beetje hun ding alles veel meer ontspannen.

Rustig maken we ons rondje af.

Tot we een dame tegen komen met 2 jack russels, kies ervoor om op de straat te gaan lopen met de auto's tussen ons en de hondjes in.

Goede keuze want 2 van die kleine duivels hangen luid keffend in de lijn, een punt waarop Diesel normaal gelijk zou terug reageren.

Nu nam hij zijn tijd, strakke verstarde houding, staart omhoog en wat borstelen, mond hoeken gingen wat naar voren.........maar daar is de 2 seconde regel.........strijk de lijn en beweeg me naar zijn zijkant en hop uit de fixatie maar daar bleef het niet bij vanaf de andere kant een golden reu die behoorlijk aan het fixeren was en een hoge houding aannam en oooo wat vind Diesel dat toch moeilijk......

Aan de ene kant 2 keffende duivels en aan de andere kant een fixerende reu.........snelle stop gegeven.....snel aan zijn zijkant gekomen en hem meegenomen met een voertje aan de andere kant van de auto's.....op dat moment kiest mevrouw met de duivels ook onze kant op te lopen................help dacht ik bij me zelf........maar buiten alleen maar wat spanning is hij niet uitgevallen.......hoe GAAF is dat!!!

Daarna wel alles even flink afschudden en uitzuchten maar ik heb hem de hemel in geprezen TOPPER.

Dit zijn echt van die gave momenten, hier doe ik het voor.

Zelfs Leon had zoiets "wat gebeurt hier" 

DSC_0249.jpg

 

 

 

Maandag 26-10

 

Mooie wandeling gehad.

Ik hoorde bij het vertrekken thuis al dat de grasmaaiers en de bladblazers bezig waren op het veldje, dit geeft vaak spanning en leid vaak tot uitvallen want die mannen horen er helemaal niet.

Rustig aan de wandeling begonnen en helaas voor mij net te laat met stoppen dus kwam er toch een blaf.

Er voor gekozen even terug te lopen en opnieuw richting het veldje te gaan, nu wel eerder een stop in gezet even laten kijken merkte dat de spanning erg opbouwde en heb toen gekozen om aan zijn zijkant te komen en hem eruit te halen.

Heel mooi reageerde hij erop maar wilde toch die kant uit, vond het iets te snel gaan dus weer een stop ingezet en deze keer was het een paar seconde kijken beetje snuiven, schudden en rustig doorlopen.

Toen was er iets heeeeel raars in de vijver een bootje die bagger en troep verwijderd nou mensen dat is iets wat er echt niet hoort!!

Maar we hadden mooi afstand, losse lijn paar gekeken beetje overdreven snuffelen of hoe Yvon het zo mooi noemt "grote olifant in de kamer die ik niet zie" voorbij de vijver een duidelijke zucht en even kort schudden.

Verder eigenlijk een heel ontspannen wandeling, let veel meer op mijn lijn.

Denk dat dat de grootste fout van afgelopen week was dat er nog teveel spanning op de lijn zat.

Fijne wandeling...........op naar morgen

 

 

WEEK 1

We zijn nu een week bezig en vrijdag was wel een diepte punt van de wandelingen...............

Hoe veelbelovend de eerste wandeling was hoe moeilijk deze gister was.
Deze hele week zeker iedere dag 1-2 BAT wandelingen gedaan.
En mijn hond raakt meer en meer "de weg" kwijt.
Dit uit zich door nu op van alles en nog wat uit te vallen want in ene is de hele wereld eng.
Alles hoort hij, alles ziet hij en is veel meer gestrest dan voorheen.
Veel schudden, veel verstarren, veel uitvallen, veel tongelen, hijgen op sommige momenten.
Gister een hele "moeilijke" wandeling gehad met uitvallen naar mensen waar hij normaal niet op reageert, nu was dat mens echt heel eng.
Veel spanning maar ook opgecropte energie.
Heb er voor gekozen om toch even naar een losloopplek te gaan en hem daar los te gooien, een paashaas was er niks bij wink-emoticon
Gevolg wel rollen in de schapenstront is wat minder frown-emoticon
Helaas sloten we deze losloopwandeling wel af met een kleine aanvaarding.
Diesel had ik aangelijnd (5 meter) omdat ik iemand zeg naderen met een jonge reu die wel eens vervelend kan zijn.
Mooie ontmoeting precies hoe Yvon had uitgelegd, ruiken, ruiken en Diesel hoefde er niks mee en liep door.
Hond dacht er anders over en begon te "klieren, opdringerig" te doen.
Mijn fout dat ik dan meer op de andere hond let en niet op Diesel (moet ik nog even leren) dus heb de eerste stresssignalen niet gezien.
Diesel gromt duidelijk dat hij genoeg heeft en ik geef hem daar een stembeloning voor, hond begrijpt het niet en gaat even door, weer een grom en weer een stembeloning van mij.
Dit gaat tot 3-4x goed, heb de eigenaar die op een afstandje stond al geroepen dat hij de hond moet ophalen maar nee blijft roepen, Diesel is er klaar mee en valt nu uit.
Eigenaar doet nog niks en probeer met kunst en vliegwerk er tussen te staan en de hond af te blokken enkel boeit het het beestje weinig.
Meneer boos want ik had een rot hond.
Ben even uit m'n panty geschoten en verteld dat meneer zijn hond de schuldige was in dit verhaal en dat hij eerder zijn verantwoorlijkheid had moeten nemen dan was dit niet gebeurt............pffffff dat luchtte even op like-emoticon
Gisteravond had ik even een snel uitlaatrondje dus even aan de flexlijn en gewone halsband en ik bepaalde weer even de weg en hoe we het gingen doen.
Meneer wist van gekkigheid niet hoe hij het had en heeft het hele rondje met een smile gelopen en z'n staartje wist niet meer te stoppen.
Zat dus even in een dipje.
Gelukkig Yvon en Ruud gesproken en er zijn inderdaad veel honden waarbij het gedrag erger word, Diesel is gewoon zijn houvast kwijt en daar gaan we weer aan werken.
Zin in zondag................oeps best een lang verhaal.

 
 
 
 
 
 

1e wandeling

Ook ik ben net aan de slag gegaan.
Bedankt Yvonne heb 10 minuten bij de uitgang van de poort gestaan en meneer wist niet wat hij er mee aan moest.
Uiteindelijk schudden en begonnen we de wandeling.
Hij koos ervoor hetzelfde rondje te beginnen, maar dan niet via het gras maar via de stoep. Heel veel snuffelen en steeds bevestiging aan mij vragen om bv door te lopen, moeilijk om dan niet te reageren.
Spannende momenten toen er honden blaften in de tuin, mooi om die houding te zien veranderen bij de strakke lijn naar slappe lijn.
Beetje spannend toen 2 luidruchtige gillende jongens op de fiets voorbij kwamen, rustig gekeken en gewacht, schudden en doorlopen.
Meneer ging richting dorp (hihi daar ligt altijd wel snaai op de grond de slimmerik  )
Hebben we nog 10 minuten voor het afgesloten hek gestaan die richting de dierenwinkel maar helaas hij ging echt niet open.
Alles moest goed besnuffeld worden om vervolgens onze weg te vervolgen richting huis.
Moeilijkste punt kwam nog het stukje waar de dorpskat altijd zit, meneer had het erg druk met snuffelen dat hij niet doorhad dat we al op die plek waren.
Gelukkig lag de kat aan de overkant en meneer was meteen gefixeerd, rustig naar opzij gelopen met de strijkende beweging en ja hoor hij keek gelijk naar mij en konden we doorlopen.
Wel kijkend naar de kat maar toch doorlopend voorop, daarna even schudden en verder naar huis.
Geen andere honden tegengekomen maar dit is al veel belovend moet ik zeggen!!

 

 

Week 1

Zondag 18 oktober ben ik begonnen aan een 6 weekse BAT cursus met Diesel.

Waarom..........Diesel kan reactief zijn aan de lijn en uitvallen naar bepaalde honden en mensen of dingen die raar of anders zijn.

BAT vind ik een mooie manier van trainen en denk dat het goed bij ons past om de laatste puntjes op de i te krijgen.

Ik ga daarom proberen dit blog bij te houden met onze vorderingen.

Voor wie wil weten wat BAT inhoud kan hier een hoop info vinden.

 

http://empoweredanimals.com/

http://service4dogs.nl/bat/bat-agressieve-of-bange-hond/

 

Reactie plaatsen

Reacties

Smithe135
7 jaar geleden

Great, thanks for sharing this article. Really Cool. bdddddefgdddefdb