Home » Blog...voor het snelle nieuws! » BAT Training Diesel

BAT Training Diesel

Gepubliceerd op 24 oktober 2015 om 14:30

 

Hier kun je verder lezen

BAT training Diesel

 

 

 

BAT Training met Diesel.

 

Week 2

 

Vrijdag 30-10-2015

 

Vandaag ook nog een avondwandeling gedaan nu het overdag steeds beter gaat.

Wat een spanning in het begin, gelijk 1 (en geen 10) blaf naar een fietser die op de hoek staat te wachten, veel briezen spanning opbouwen beetje mopperen maar toch doorlopen.

Hoge houding heel alert, omgeving overdreven scannen.

We besluiten door te wandelen en na een minuut of 10 zie ik hem ontspannen, koppie gaat omlaag, kont gaat wiebelen en oren staan veel meer ontspannen.

Een prettige wandeling met veel mensen die hij volkomen negeert.

1 "Vreemde" man zorgt toch dat hij wat borstelt en binnenmonds wat moppert, we kijken de man rustig na.

Schudden het van ons af en lopen verder.

Komen nog 2 hondjes tegen waarvan 1 uitvalt.........vergissing bleek een vriendinnetje van het uitlaten........van schrik naar blijheid.

Lopen rustig en ontspannen door tot we weer vlakbij huis komen vanaf dat moment word hij weer alert, omgeving scannen, houding hoger.......alsof hij wil zeggen "De baas is weer in de buurt" 

Gek beest............maar de avondwandelingen gaan we meer doen zodat hij toch ook dan leert dat het ook als het donker is helemaal zo eng niet is.

 

Vrijdag 30-10-2015

 

Omdat het best goed gaat heb ik vandaag gekozen voor een redelijk druk losloopgebied.

Diesel gaat los eigenlijk altijd heel goed, enkel met herders en honden veelal reuen met een bepaalde houding heeft hij moeite dat zijn de momenten dat ik hem ook altijd standaard bij me roep en aanlijn.

 

Voor vandaag gekozen voor een wandelgebied dat niet heel overzichtelijk is dus veel bochtjes en hoge bosjes.

En vaak wel druk bezocht dus kon ik mooi gaan kijken naar zijn houding en taal naar andere honden.

Aangekomen heb ik 2 zangers achterin de auto, leek de voice wel alleen keert mijn stoel niet om in de auto.

Nadat het volume was afgenomen en de heren rustig waren konden we de auto verlaten.

Sky lekker los zodat ik op hem niet echt hoef te letten en Diesel aan de 5 meter lijn.

Wat een geuren en wat een geduld hebben was het zeker het eerste stuk vanaf te auto tot zeker 100 meter het wandelpad op.

Werkelijk iedere spriet moest besnuffeld worden en bij 1 polletje waren er schijnbaar zoveel "berichten" dat de spanning een beetje groot werd, zie dan heel veel trillen van zijn achterpoten.

Maar na dat alle info geland was konden we na het schudden lekker doorlopen.

Brug over..........best lastig als iedereen z'n poot optilt tegen het begin en jij moet langs al die geuren en info lopen.

Van rechts komt en een labrador aangewaggeld, Diesel benadert heel rustig mooi wegkijken.

Labrador laat ook hele mooie rustige signalen zien, even snuffelen en beide vervolgen heel mooi hun weg.

 

Ik kies ervoor om even een stuk veld op te lopen waar je maar van 1 kant op kan komen dat is mooi overzichtelijk en kan ik de boel een beetje in de gaten houden.

Dit is het moment dat hij heerlijk los mag rennen.

Rennen word al snel lekker klieren met Sky om vervolgens heerlijk te gaan liggen rollen in het veld.......lekker hoor die natuurlijke parfum.

Na een klein half uurtje van ontspannen snuffelen, spelen, en een beetje klieren lopen we weer aangelijnd het veld af.

In de verte staat een man te schreeuwen tegen zijn hond dat hij de bal mee moet nemen.

Dit is wel een spannend gebeuren, we zien een hond en een man die staat de schreeuwen..........heel rustig in alle geduld bekijkt Diesel het gebeuren eens aan en na een zucht besluit hij lekker de andere kant op te lopen.

Komen nog 3 jachthonden tegen die een beetje het gehalte "blij ei" bij zich hadden maar bleven op een afstandje ons bekijken en vervolgens lekker door te stuiteren.

Diesel vond ze alle 3 niet zo heel intressant en was meer met zijn eigen ding bezig.

Terug weg heeft hij als een dooie diender achter me aan gelopen.

Onder de indruk van al die geuren waar we normaal de tijd niet voor hebben omdat ik als baas altijd doorloop en de honden er dan veel sneller voor kiezen om mee te lopen ipv alle informatie eens goed tot zich te nemen.

 

https://youtu.be/fyFaL5i4QwM

DSC_0186.jpg

DSC_0187.jpg

 

Woensdag 28-10

 

De middag wandeling was een drama, niet vanwege Diesel nee omdat het met bakken uit de hemel kwam dus de wandeling heel kort gehouden op een plas en poep moment.

 

Dan maar voor een avond wandeling want ook dat geeft veel spanning.

Spanning wat zich weer uit in veel uitvallen naar vooral honden en mensen die recht op ons aflopen en dan vooral mannen/jongens met een capuchon op.

Spanning in de poort wat uit zich in zuchten en briesen, schudden toen we de poort uitkwamen.

Redelijk gespannen begonnen we de wandeling.

Bij het uitlaatveldje aangekomen was het erg stil dus ontspande hij mooi en kon even lekker snuffelen en zijn ding doen.

In de verte zag ik al een hondje met baas aankomen dus heel rustig liep ik richting het fietspad zodat er een groenstrook tussen ons en de andere hond zat, prachtig even kijken en neus in de lucht en ruiken en mooi doorlopen (whiehoe) 

 

Lopen lekker door, Leon en Sky waren er ook bij dus we lopen wat te kletsen honden doen een beetje hun ding alles veel meer ontspannen.

Rustig maken we ons rondje af.

Tot we een dame tegen komen met 2 jack russels, kies ervoor om op de straat te gaan lopen met de auto's tussen ons en de hondjes in.

Goede keuze want 2 van die kleine duivels hangen luid keffend in de lijn, een punt waarop Diesel normaal gelijk zou terug reageren.

Nu nam hij zijn tijd, strakke verstarde houding, staart omhoog en wat borstelen, mond hoeken gingen wat naar voren.........maar daar is de 2 seconde regel.........strijk de lijn en beweeg me naar zijn zijkant en hop uit de fixatie maar daar bleef het niet bij vanaf de andere kant een golden reu die behoorlijk aan het fixeren was en een hoge houding aannam en oooo wat vind Diesel dat toch moeilijk......

Aan de ene kant 2 keffende duivels en aan de andere kant een fixerende reu.........snelle stop gegeven.....snel aan zijn zijkant gekomen en hem meegenomen met een voertje aan de andere kant van de auto's.....op dat moment kiest mevrouw met de duivels ook onze kant op te lopen................help dacht ik bij me zelf........maar buiten alleen maar wat spanning is hij niet uitgevallen.......hoe GAAF is dat!!!

Daarna wel alles even flink afschudden en uitzuchten maar ik heb hem de hemel in geprezen TOPPER.

Dit zijn echt van die gave momenten, hier doe ik het voor.

Zelfs Leon had zoiets "wat gebeurt hier" 

DSC_0249.jpg

 

 

 

Maandag 26-10

 

Mooie wandeling gehad.

Ik hoorde bij het vertrekken thuis al dat de grasmaaiers en de bladblazers bezig waren op het veldje, dit geeft vaak spanning en leid vaak tot uitvallen want die mannen horen er helemaal niet.

Rustig aan de wandeling begonnen en helaas voor mij net te laat met stoppen dus kwam er toch een blaf.

Er voor gekozen even terug te lopen en opnieuw richting het veldje te gaan, nu wel eerder een stop in gezet even laten kijken merkte dat de spanning erg opbouwde en heb toen gekozen om aan zijn zijkant te komen en hem eruit te halen.

Heel mooi reageerde hij erop maar wilde toch die kant uit, vond het iets te snel gaan dus weer een stop ingezet en deze keer was het een paar seconde kijken beetje snuiven, schudden en rustig doorlopen.

Toen was er iets heeeeel raars in de vijver een bootje die bagger en troep verwijderd nou mensen dat is iets wat er echt niet hoort!!

Maar we hadden mooi afstand, losse lijn paar gekeken beetje overdreven snuffelen of hoe Yvon het zo mooi noemt "grote olifant in de kamer die ik niet zie" voorbij de vijver een duidelijke zucht en even kort schudden.

Verder eigenlijk een heel ontspannen wandeling, let veel meer op mijn lijn.

Denk dat dat de grootste fout van afgelopen week was dat er nog teveel spanning op de lijn zat.

Fijne wandeling...........op naar morgen

 

 

Week 1

We zijn nu een week bezig en vrijdag was wel een diepte punt van de wandelingen...............

Hoe veelbelovend de eerste wandeling was hoe moeilijk deze gister was.
Deze hele week zeker iedere dag 1-2 BAT wandelingen gedaan.
En mijn hond raakt meer en meer "de weg" kwijt.
Dit uit zich door nu op van alles en nog wat uit te vallen want in ene is de hele wereld eng.
Alles hoort hij, alles ziet hij en is veel meer gestrest dan voorheen.
Veel schudden, veel verstarren, veel uitvallen, veel tongelen, hijgen op sommige momenten.
Gister een hele "moeilijke" wandeling gehad met uitvallen naar mensen waar hij normaal niet op reageert, nu was dat mens echt heel eng.
Veel spanning maar ook opgecropte energie.
Heb er voor gekozen om toch even naar een losloopplek te gaan en hem daar los te gooien, een paashaas was er niks bij wink-emoticon
Gevolg wel rollen in de schapenstront is wat minder frown-emoticon
Helaas sloten we deze losloopwandeling wel af met een kleine aanvaarding.
Diesel had ik aangelijnd (5 meter) omdat ik iemand zeg naderen met een jonge reu die wel eens vervelend kan zijn.
Mooie ontmoeting precies hoe Yvon had uitgelegd, ruiken, ruiken en Diesel hoefde er niks mee en liep door.
Hond dacht er anders over en begon te "klieren, opdringerig" te doen.
Mijn fout dat ik dan meer op de andere hond let en niet op Diesel (moet ik nog even leren) dus heb de eerste stresssignalen niet gezien.
Diesel gromt duidelijk dat hij genoeg heeft en ik geef hem daar een stembeloning voor, hond begrijpt het niet en gaat even door, weer een grom en weer een stembeloning van mij.
Dit gaat tot 3-4x goed, heb de eigenaar die op een afstandje stond al geroepen dat hij de hond moet ophalen maar nee blijft roepen, Diesel is er klaar mee en valt nu uit.
Eigenaar doet nog niks en probeer met kunst en vliegwerk er tussen te staan en de hond af te blokken enkel boeit het het beestje weinig.
Meneer boos want ik had een rot hond.
Ben even uit m'n panty geschoten en verteld dat meneer zijn hond de schuldige was in dit verhaal en dat hij eerder zijn verantwoorlijkheid had moeten nemen dan was dit niet gebeurt............pffffff dat luchtte even op like-emoticon
Gisteravond had ik even een snel uitlaatrondje dus even aan de flexlijn en gewone halsband en ik bepaalde weer even de weg en hoe we het gingen doen.
Meneer wist van gekkigheid niet hoe hij het had en heeft het hele rondje met een smile gelopen en z'n staartje wist niet meer te stoppen.
Zat dus even in een dipje.
Gelukkig Yvon en Ruud gesproken en er zijn inderdaad veel honden waarbij het gedrag erger word, Diesel is gewoon zijn houvast kwijt en daar gaan we weer aan werken.
Zin in zondag................oeps best een lang verhaal.

 
 
 
 
 
 

1e wandeling

Ook ik ben net aan de slag gegaan.
Bedankt Yvonne heb 10 minuten bij de uitgang van de poort gestaan en meneer wist niet wat hij er mee aan moest.
Uiteindelijk schudden en begonnen we de wandeling.
Hij koos ervoor hetzelfde rondje te beginnen, maar dan niet via het gras maar via de stoep. Heel veel snuffelen en steeds bevestiging aan mij vragen om bv door te lopen, moeilijk om dan niet te reageren.
Spannende momenten toen er honden blaften in de tuin, mooi om die houding te zien veranderen bij de strakke lijn naar slappe lijn.
Beetje spannend toen 2 luidruchtige gillende jongens op de fiets voorbij kwamen, rustig gekeken en gewacht, schudden en doorlopen.
Meneer ging richting dorp (hihi daar ligt altijd wel snaai op de grond de slimmerik  )
Hebben we nog 10 minuten voor het afgesloten hek gestaan die richting de dierenwinkel maar helaas hij ging echt niet open.
Alles moest goed besnuffeld worden om vervolgens onze weg te vervolgen richting huis.
Moeilijkste punt kwam nog het stukje waar de dorpskat altijd zit, meneer had het erg druk met snuffelen dat hij niet doorhad dat we al op die plek waren.
Gelukkig lag de kat aan de overkant en meneer was meteen gefixeerd, rustig naar opzij gelopen met de strijkende beweging en ja hoor hij keek gelijk naar mij en konden we doorlopen.
Wel kijkend naar de kat maar toch doorlopend voorop, daarna even schudden en verder naar huis.
Geen andere honden tegengekomen maar dit is al veel belovend moet ik zeggen!!

 

 

Week 1

Zondag 18 oktober ben ik begonnen aan een 6 weekse BAT cursus met Diesel.

Waarom..........Diesel kan reactief zijn aan de lijn en uitvallen naar bepaalde honden en mensen of dingen die raar of anders zijn.

BAT vind ik een mooie manier van trainen en denk dat het goed bij ons past om de laatste puntjes op de i te krijgen.

Ik ga daarom proberen dit blog bij te houden met onze vorderingen.

Voor wie wil weten wat BAT inhoud kan hier een hoop info vinden.

 

http://empoweredanimals.com/

http://service4dogs.nl/bat/bat-agressieve-of-bange-hond/

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.