Home » Blog...voor het snelle nieuws! » Welke manier is nou het beste??

Welke manier is nou het beste??

Gepubliceerd op 13 november 2017 om 13:03

Welke manier is nu het beste?

Welke manier is nu het beste..........

 

Als kynologisch instructeur sta ik volledig achter het positief trainen, het gedrag trainen wat ik wel wil zien van m'n honden en dat steeds bekrachtigen.

Wekelijks sta ik voor groepen met steeds weer diverse baasjes en honden.

Verschillende persoonlijkheden en verschillende rassen, geweldige combinaties en combinaties waarbij je je wel eens achter je oren moet krabbelen.

Maar iedere keer weer geniet ik ervan dat als we op een duidelijke positieve manier trainen we vaak al heel snel resultaat zien omdat de meeste hondjes zo graag samen met de baasjes willen werken.

Toch krijg ik zeer geregeld de vragen/opmerkingen, ja maar ik wil eigenlijk niet met voer trainen m'n hond moet het zo ook kunnen, of moet ik nu altijd voer bij me hebben, waarom niet met een bepaalde riem trainen ik zie daar altijd zo snel resultaat enz. enz.

Baasjes die overal en nergens ongevraagd advies krijgen van anderen die graag hun mening willen geven over hoe je een hond moet opvoeden.

Krijg daar soms gewoon baasjes te zien die het helemaal niet meer weten en dingen doen waar ze zich totaal niet goed bij voelen en de hond die dan zoveel afstand neemt van de baas omdat deze niet meer betrouwbaar is en geen veiligheid geeft.

Vertrouwen in elkaar is een groot iets en niets is eigenlijk trouwer dan een hond ook al mishandel je het dier vreselijk nog steeds zal hij je opzoeken omdat jij de baas bent...............

Positief trainen, dus gewenst gedrag belonen en ongewenst gedrag omdraaien naar gewenst gedrag, duidelijk en consequent zijn geeft je hond het vertouwen en de veiligheid die hij zoekt.

Belonen kan op verschillende manieren mits je hond het maar als beloning ervaart.

Voer, spel, stem, aanraking, jou hele lichaamshouding alles kan, maar belangrijk is wel dat je hond het als beloning ervaart.

Veel honden ervaren een aanraking niet als beloning zeker niet als deze bestaat uit een aai over de bol..............een beloning word het vaak wel als ze even rustig op de borst worden gekriebelt.

Dagelijks ervaar ik het bij m'n eigen honden.

Zo ook weer vandaag op de wandeling...........

Diesel aan de lange lijn op onoverzichtelijke plekken en Sky hobbelt altijd lekker met ons mee.

Alles gaat heel ontspannen, veel snuffelen tijd om te kijken en de omgeving in je op te nemen.

Niks in een flinke wandelpas doorlopen, zo genieten we met z'n 3e van de wandeling.

Om de bocht schieten ineens 3 kleine frummels te voorschijn, een hoop herrie waarvan 1 ons snel voorbij schiet en de ander snel achter de baas verdwijnt.

Diesel gaat ineens heel overdreven staan snuffelen en Sky doet met hem mee waardoor de meneer met zijn 2 hondjes passeert de 3e heeft de benen genomen en rent terug het pad af in de richting die wij opgaan.

Meneer fluit en roept en loopt verder maar geen hond die komt, ik loop rustig door maar het hondje blijft luis blaffend de benen nemen.

Roep naar de meneer dat het hondje de benen neemt "geen probleem mevrouw, komt vanzelf wel weer"

Hmmm nou ja zal wel ik loop rustig door maar het beestje blijft blaffend voor me uit rennen.........in de verte blijft meneer fluiten.......

Waar er wat ruimte is duik ik maar de bosjes in zodat het hondje denkt dat we weg zijn, de truck werkt en ze komt uiteindelijk terug gelopen.

Ziet ons staan en bevriest compleet, meneer was toch wel zo slim om terug te lopen en ik zie hem in m'n ooghoek verschijnen.

Roep of hij toch nog een keer z'n hondje wil roepen en het werkt het hondje rent ons snel voorbij................bij de baas aangekomen hoor ik een boos gemopper.

Arm beestje wat een ervaring 2 van die harige monsters op je pad waar je als de dood voor bent en je baas die je alleen laat en ben je er krijg je ook nog eens op je kop..................waar is dan je veiligheid??

Maar goed wij wandelen lekker verder en trainen ondertussen toch weer verder met het laten liggen van de vele paardenpoep.

Sky is tegenwoordig ook fan van dit lekkere goedje en moet echt leren daar van af te blijven.

Commando die ik daarvoor gebruik is "doorlopen" en wauw super als ze het braaf doen..............en wat zijn ze toch slim die gasten want na 3x dat commano te hebben moeten geven staan ze bijna na iedere hoop naast me met een kop "kijk baas we zijn er voorbij waar blijft m'n snaai" ja iedere keer als ze braaf zijn krijgen ze ondanks dat ze 6 en 7 zijn nog steeds een beloning gewoon omdat ze het verdienen en omdat ze het lekker vinden..........

Diesel mag een stuk los waarbij we ineens een aantal mannen in de gaten krijgen zonder hond met stokjes en vlaggetjes en groene kleren en petten op hebben.

Zal Sky weinig boeien maar Diesel vind het wel intressant en loopt de allemaal maar eens te bekijken, overdreven snuffelen als de heren onze kant op kijken om vervolgens weer stil te blijven staan en de boel te inspecteren.

Ja je moet alles in de gaten houden wat er gebeurt want stel je voor als je eens wat mist...........

In de verte zie ik een paard aankomen dus lijn beide honden aan. 

Ze doen wel niks met paarden maar je weet het maar nooit, mijn grootste angst is altijd dat een paard schrikt en de ruiter eraf zou vallen.

Dus aanlijnen die handel, dan zie ik vanuit een zijpad een flinke Duitse herder aankomen.

Mevrouw ziet dat ik beide honden aanlijn dus lijnt zij ook keurig haar hond aan.

We kruisen elkaar op nog geen 2 meter afstand en Diesel die geeft geen kik!

Ondanks dat de herder wat opgewonden en aan het kijken is.

Topper, ik beloon hem uitbundig omdat hij zelf steeds contact met mij zoekt en ook mag kijken naar de herder.

Hij heeft zoveel vertrouwen gekregen in zichzelf in mij en in de situatie dat hij niet 1x achteruit gekeken heeft.

Het was niet eens nodig om uit te schudden omdat het niet meer zo spannend was als dat het altijd is geweest.

Wauw wat een vertouwen.

 

Het is zo moeilijk "wat is nu de juiste manier" ik denk dat er geen juiste manier is maar enkel de manier die bij jou past en bij jou gevoel past en hoe jij samen met je hond in het leven wilt staan.

Welke manier van trainen daarbij hoort moet een ieder zelf weten.

Ik heb liever een blij ei met een ontspannen lichaamshouding die vrolijk en blij en ondeugend door het leven gaat dan een hond die meer gedrukt is omdat via correcties getraind word. 

Ik wil dat m'n honden me voor 100% kunnen vertrouwen en ik betrouwbaar en voorspelbaar ben voor hun.

Ik wil niet onvoorspelbaar zijn doormiddel van het inzetten van correcties waardoor ik minder te vertrouwen ben want de hond weet immers niet wanneer die correctie komt.

Ik geloof niet in dat wij zelf als mens alles fout doen, dat als ik m'n houding verander dat het probleem is opgelost.

In dat geval zou ik dan 2 honden hebben die reactief zijn want ik kan niet links van mij waar Diesel loopt geen goede houding hebben en m'n rechterkant wel een goede houding hebben zodat Sky niet reactief is...............

Uiteraard is je houding heel bepalend maar dat weten we al zolang vanuit de gehoorzaamheid en honden letten nu eenmaal enorm op onze lichaamshouding maar het probleem is echt niet zomaar opgelost.

Wij hebben niet gekozen voor de snelle weg omdat dit niet bij mij past maar wij hebben gekozen voor de lange weg want het gedrag is ook niet heel snel ontstaan en in ons geval hebben we er ook lang mee gelopen dan moet je ook lang trainen om het er weer uit te krijgen.

Uiteraard hebben we regels en zijn we consequent want wat zou het een zooitje zijn als we geen regels hadden dan zou het hier het huishouden van Jan Steen worden.

Regels en consequent zijn geven je hond ook weer houvast en veiligheid.

En wat die regels zijn is voor een ieder weer anders!

De beste manier is de manier waar jij je het prettigste bij voelt en niet wat ander denkt en vind.

Blijf bij je eigen gevoel en probeer binnen dat gevoel de juiste manier van trainen te vinden.

En trainen houd niet op na de puppycursus dan begint het feest pas!

 

Geniet allemaal van jullie hondjes op welke manier dan ook.

_DSC1677-001-3.jpg


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak een Gratis Website met JouwWeb