Home » Blog...voor het snelle nieuws! » Aussie opvoeddag deel 2

Aussie opvoeddag deel 2

Gepubliceerd op 15 juli 2019 om 11:04

Zondag 14 juli stond in het teken van de aussie vervolg opvoeddag.

 

Na plaatsing van het bericht hebben we ons gelijk weer opgegeven, 1 omdat het altijd leuk is om Karen en Ciska weer te zien, 2 omdat het als instructeur ook leuk is om weer ideeën op te doen voor oefeningen en 3 gewoon een hele dag met je hond werken dat is toch geweldig.

 

Om 6.15 ging de wekker, in dit geval Trees die nodig moest plassen dus een vroeg begin van de dag.

Leon honden uitlaten, ik onder de douche daarna even een lekker ontbijtje met een bakkie koffie om rustig wakker te worden.

Iedereen heeft dat hier in huis nodig gewoon even rustig wakker worden zonder gelijk druk te zijn, mens en dier.

Na de rest van de ochtend rituelen de trainingstas gepakt..........staan er gelijk 3 honden klaar want die tas betekend namelijk "aan het werk" maar enkel de roze riem werd gepakt en Trees mocht mee.

Maar wat een rotweer, flinke regen terwijl het weerbericht vertelde een enkele spetter weet niet zo goed wat ze daarmee bedoelen maar van een enkele spetter word je niet nat en van dit weer wel.

Hopen dus toch dat het weerbericht gelijk zou krijgen.

Op naar Beerzeveld, lekker rustig op de weg dus om 9.30 waren we al op de plaats van bestemming snel even Trees uitgelaten en zelf even een sanitaire stop om vervolgens een warm welkom te krijgen van Karen en Ciska.

Even snel om een hoekje gekeken bij de pups en lieve Apryl, wat een prachtig nestje, je zou bijna...........

 

 

Om 10.00 was iedereen aanwezig een fijn klein groepje.

We begonnen met een rondje praat waarbij iedereen kon aangeven waar ze tegenaan liepen en waar ze graag aan wilde werken.

Wij hadden ook een hele waslijst, gekkigheid...........vooral het gedrag naar andere honden (spannend) en ze heeft sinds kort bedacht dat 1 van ons weglopen geen optie is en dat laat ze dan ook duidelijk horen.

Vooral mijn onzekerheid en de 100.000 beren op de weg, want was al en wat als.........gedrag wat er helemaal nog niet is maar in mijn hoofd al wel.

Koffie op aan de slag, hondjes uit de auto en allemaal het veld op, contact op naam, nee, leave it (doorlopen in mijn geval omdat ik leave it ergens anders voor gebruik) spelen, wandelen zonder trekken en aandacht bij jou.

Heerlijk om samen zo aan de gang te gaan.

Er was ook vraag naar spelgedrag en het hier komen, dus honden los en kijken wat er gebeurt............nou Trees vond het te overweldigend al die honden die maar door denderen en haar ondersneeuwde.

Ik heb haar altijd geleerd naar mij toe te komen in spannende situaties maar dan komt het grote twijfel punt bij mij, wel niet ingrijpen in de situatie.

Alles in mij zegt ingrijpen en klaar ermee maar als ik dat bij Diesel doe dan zijn de rapen gaar en gaat hij net zo hard mee regelen en uitvallen terwijl als ik m'n mond hou en zijn aandacht bij mij hou er niks gebeurd.

Lastig, lastig, lastig want je wil ook niet dat zeikwijf zijn met die rothonden maar aan de andere kant wil je ook je hond beschermen tegen dit soort opdringerige types die compleet over haar heen walsen en totaal niet luisteren naar alle duidelijke signalen die ze afgeeft.

En ik hoor het mezelf gewoon zeggen tegen m'n cursisten wat ze moeten doen, ik hoor Karen en Ciska hetzelfde continu zeggen maar zelf uitvoeren is zo lastig............

Omdat Trees het zo spannend vond mocht ze eerst even 1 op 1 met Holy wat geen enkel probleem gaf want beide meiden deden gewoon lekker hun eigen ding op het veld en dat is wat we buiten ook heel erg zien.

Andere honden prima, kort contact en dan ieder zijn ding en heel soms is er een gelijkwaardige partij waar even mee gespeeld word.

Daarna even haar zus Bright erbij gehaald en samen hadden ze zo'n mooi spelgedrag waarbij het gelijkwaardig was en goed geluisterd werd naar beide. Een mooi stukje lichaamstaal waarbij beide honden elkaar respecterde.

Een fijne en mooie ervaring voor Trees.

Tijdens het spelen werd er gefilmd en na het spelen de hondjes weer even rust werden de filmpjes besproken, heel veel gedrag en lichaamstaal gezien en weer een hoop van geleerd, lichaamstaal gaat vaak zo snel dat je veel signalen mist als baasje door dit soort filmpjes uit te pluizen wordt er zoveel meer duidelijk.

Daarna nog even aan de slag met het hier roepen, leuke verschillende oefeningen zodat de lat steeds een stukje hoger werd voor de honden maar wat deden ze het allemaal goed!!

Honden allemaal weer rust en wij aan de luch, leuke gesprekken met iedereen.

Leuk was ook dat Trees haar broer Joe er was en dat er een hoop overeenkomsten zijn, wat een heerlijke relaxte hond is Joe toch.

Na de lunch weer aan de slag, wat uitleg over denkwerkjes en daarna aan het werk met leuke oefeningen die je kunt inzetten als opwarming, ik gebruik er veel in m'n gehoorzaamheidslessen als motivatie en gewoon omdat het leuk is om samen met je hond te werken.

Grappig hoe snel Trees dingen oppakt, Karen deed veel dingen voor met Bright en ook zo gaaf om te zien hoeveel die meiden op elkaar lijken in gedrag van werken.

M'n hersenen maakte overuren om weer wat variatie op oefeningen te kunnen gebruiken.

Na een korte pauze zijn we nog even binnen aan de gang gegaan met een oefening die voor Trees enorm moeilijk was namelijk het weglopen van ons als baas en haar leren het vertrouwen te geven dat we echt wel terug komen en dat je tetter houden je meer oplevert dan dat gebler.

Denk dat iedereen wel een paar gehoorbeschermers kon gebruiken bij deze oefening zo tekeer ging mevrouw en dan moet je zelf het geduld ook hebben om het juiste gedrag te belonen.

Waar ik dat vooral vroeger heel moeilijk vond (geduld is namelijk niet het woord wat bovenaan in m'n woordenboek staat) heb ik dat redelijk onder de knie, uiteindelijk met een snuffelkleed en frikandel ging de oefening super goed.

Dus op het lijstje van vakantie staat SNUFFELKLEED MEE!

Verder nog wat tips gekregen om deze oefening wat uit de bouwen, nu is het lastig als je beelddenker bent dan zie je soms al het gevolg van de tips...........geeft een hoop gekke beelden.

Daarna mochten de honden nog even in kleine groepjes spelen waarbij we ook gelijk aan de slag gingen met het contact op naam en het hier roepen.

Wat heel gaaf was dat geleerde gelijk in praktijk gebracht kon worden en HET WERKTE!

Na wat laatste tips en trics is iedereen vol goede zin en gemotiveerd naar huis gegaan om thuis al het geleerde weer in praktijk te brengen.

 

Voor mij persoonlijk is het toch steeds weer een leerschool dat vooral ik moet leren harder/duidelijker te zijn naar andere honden en baasjes nee is gewoon nee en niet luisteren heeft consequenties heel simpel.

Ondanks m'n grote mond vind ik dat toch lastig maar we werken eraan en ik weet zeker dat het ooit helemaal goed gaat komen.

Voor nu gaan Trees en ik weer lekker aan de gang, Leon z'n hoofd liep ook over van alle info en ook hij kan er zoveel mee tijdens hun trainingen.

Lekker genieten van ons droomhondje die alles is wat we konden wensen in een hondje.

 

Karen bedankt dat ik het filmpje mag delen over het spelgedrag van Bright en Tracy

 

En vandaag...............rust, rust en nog een rust...........

 

 

 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak een Gratis Website met JouwWeb