Home » Blog...voor het snelle nieuws! » Aussie opvoeddag

Aussie opvoeddag

Gepubliceerd op 25 maart 2019 om 12:20

Aussie opvoeddag

 

Een tijdje terug kwam op facebook de vraag of er behoefte was aan een aussie opvoeddag, de vraag kwam van Karen Mulders van Happy tails en laat dat nu net de fokker van Tracy zijn.

Wij waren gelijk enthousiast dus toen het daadwerkelijk zover was hebben we gelijk ingeschreven.

Want hoe leuk is zo'n dag niet met allemaal aussies en gelijkgestemde mensen op een prachtige locatie en ook nog eens bij de fokker een compleet pakket wat zeker weten zou slagen.

Maar ja dan komt de andere kant, het is 2 uur rijden, dag duurt van 10.00 tot 17.00 is best een lange dag.

Dus het idee opgevat om er gewoon een weekendje weg van te maken, zaterdag na het lesgeven vertrekken, overnachten en de volgende dag op ons gemak naar de hondenschool toe.

Zo gezegd zo gedaan na wat speurwerk op internet een leuke B&B en hotel gevonden waar honden waren toegestaan, we hebben gekozen voor B&B de Gier omdat we de gezelligheid en het persoonlijke van een B&B erg leuk vinden.

Maarja dan blijven er ook nog 2 pubers en 2 honden thuis, denk dat de meeste moeders het wel herkennen al die beren op de weg want wat als en wat als dat maar stel dat dit...........haha erg hoor zijn we toch.

Maar goed we hebben een paar duidelijke afspraken gemaakt over de honden en verder moesten ze het maar een beetje uitzoeken, 16 en 18 en een vriend dat zou op zich goed moeten gaan (uiteraard met het vele zucht en steun werk aan vooraf)

In de groepsapp van de Apryl (moeder Tracy)  had ik de vraag al neergelegd of er voor zaterdag interesse was voor een wandeling helaas had iedereen die dag wat anders te doen maar zouden we elkaar weer ontmoeten op de opvoeddag.

Uiteindelijk met Karen afgesproken om ergens een hapje te gaan eten om zo even lekker bij te kletsen over honden, honden en honden.

Zaterdagmiddag vertrokken naar de B&B en wat een leuk ontvangst en leuke kleine kamer maar alles was aanwezig wat we nodig hadden voor een overnachting.

Spullen neergezet en vertrokken voor een wandeling samen met Trees is de Sahara van Ommen, altijd lastig als je ergens voor het eerst bent dus toch maar besloten om een route te wandelen.

Een rondje van 5 kilometer, ja dat is best een flinke tippel voor een pup maar tussendoor de nodige rust en fotomomenten was het prima te doen.

 

De hele wandeling heeft mevrouw los meegelopen en doet het zo braaf, steeds even inchecken op een meter of 5-6 voor ons uit wat ik erg prettig vind en ook veelvuldig beloon met m'n stem en een snaai.

Waar Diesel een echte struikrover is blijft Trees keurig op het pad wandelen, ze is namelijk erg netjes op zich zelf en gaat ook met een grote boog om een plas want stel je voor als je vieze poten krijgt.

Maar soms is er zo'n mega lekkere geur waarbij je eigen parfum doet verbloemen en dat is het moment dat ze toch even moet rollen om zich te voorzien van een overheerlijke puur natuurlijke geur van iets wat wij liever niet ruiken om vervolgens heel trots op je nieuwe parfum in je buurt te blijven lopen.

Ach ze onze parfum ook niet altijd even prettig vinden zullen we maar zeggen.

Na de wandeling even snel terug naar de B&B om een bak koffie te drinken ons op te knappen, Trees eten te geven om vervolgens naar de pizzaria te gaan waar we met Karen en Amy hadden afgesproken.

Een super gezellige avond met veel kletsen en lekker eten, na een knuffelsessie met Trees (die super braaf in de auto heeft liggen slapen) vertrokken we voor een goede nachtrust naar de B&B.

Nou ja goede nachtrust er zat werkelijk een enorme xxl spin op de muur bij MIJN kussen.............serieus ik sterf 1000 doden voor spinnen............maar Leon echt een held heeft de spin naar de eeuwige spinnenvelden geholpen zodat ik enig gerust kon gaan liggen om vervolgens nog 2 van die ongewenste in kleinere versie gasten te zien zitten ook die zijn herenigd met hun familie. 

Echt slapen doe ik nooit zo goed in een vreemd bed en met de spinnen wetenschap was dat ook een dingetje en Trees die sliep voor het eerst naast ons op de kamer...........nou die heb ik de hele nacht niet gehoord tot tegenstelling van Leon want die vond het nodig om te beginnen houtzagen van de bossen in en rondom Ommen nou Leon ik kan je vertellen dat gaat je in 1 nacht niet lukken!!

's Morgens stond er een heerlijk ontbijtje voor ons klaar en na een vriendelijk gesprek en afscheid zijn we richting Happy tails vertrokken voor De opvoeddag.

 

 

Welkomscomité stond al klaar om alles in goede banen te leiden.

Trees haar broers en zussen weer gezien wat een heerlijke hondjes allemaal stuk voor stuk toppers de hele dag door!

Even snel het bos nog in voor de plas en de poep ronde waarbij ik al meerdere keren werd aangesproken "hé is dat Trees" ik lees jullie blogs, zo leuk en herkenbaar.

Om 10 uur begonnen we met een stukje praktijk, Naam, beloningswoord, NEE en de UITKNOP! waren hier het belangrijkste in zo mooi om te zien hoe snel onze groep dit oppakte en dat het eigenlijk zo simpel is.

Aan als er wat van gevraagd word en gewoon UIT als we niks doen.

Daarna Trees even laten plassen en in de bench in de auto gezet waar ze even heerlijk kon slapen en bijkomen van dit best intensive uurtje.

Wij konden gaan zitten voor een duidelijk stukje theorie wat naast het opvoeden/trainen van honden ook zo belangrijk is weet wat je aan de andere kant van de riem hebt zitten.

Karen is een heerlijke verteller waardoor het totaal geen saaie stof is en fijn de aanvulling van Gesien en de top meiden uit het team!

Geweldige opmerkingen heb ik gehoord waarvan er 1 zeker ook bij mij voorbij gaat komen, citaat van Annemarie "vergelijk een tuig die niet goed zit met een slecht zittende bh" echt geweldig want wij vrouwen weten precies wat een ondingen het zijn als ze niet goed zitten!

Na de theorie stond er een heerlijk lunch voor ons klaar, echt top geregeld!

Na de lunch weer een stukje praktijk, met de pups gingen we naar binnen waar we begonnen met spelen........alle pups los in de hal en kijken naar gedrag, wat zie je aan je eigen pup, hoe te handelen enz.

Trees vond het allemaal wel leuk maar was ook best onder de indruk van al die loslopende types en zocht toch geregeld even het contact bij ons wat ik erg prettig vind!

Hup al de pups weer roepen en aan de lijn om vervolgens een stukje wandelen zonder trekken te oefenen en leren omgaan met een prikkel in dit geval de poezen............zo mooi om te zien dat Trees heerlijk bleef liggen toen de poezen voorbij kwamen en zelfs even kwamen contacten en pas ging reageren toen de buurhond aansloeg want hé dan moet je toch mee doen of toch niet........NEE Trees we doen niet mee.........oke dan toch niet.

En daar kwam bij ons ook al het stukje "Train je baas" om de hoek........ga heel snel richting de poes........Trees, yes, snaai en weer heel snel naar de poes............jaaaaa tuurlijk Trees maar daar trappen we niet in haha.

Ik merkte toen we weer even bezig waren dat Trees al aardig vol begon te raken maar we gingen nog even om de beurt wandelen zonder trekken in de hal doen, ja dit was teveel gevraagd en eigenlijk oneerlijk tegenover Trees wat we nu nog van haar vroegen, riem hangen en terug op de plek wilde ze staart gaan jagen dat is voor ons echt het teken retteketet naar bed. 

Gelukkig waren we klaar en kon Trees weer lekker in de auto om te slapen.

Konden wij mooi kijken naar Karen die aan de hand met de clicker wat uitleg gaf over leerprincipes om aansluitend nog een goed stukje theorie te krijgen.

 

Na de theorie nog een stukje praktijk en wat voor praktijk..............het omgaan met prikkels!

Je zou bijna zeggen kosten nog moeite werden bespaard, poezen, paarden, schapen, geluiden alles is aan bod geweest en als baas hebben we geleerd hoe te handelen en de hond heeft geleerd dat je niet overal iets mee hoeft.

Zo mooi om te zien hoe Trees interesse heeft maar zo makkelijk weer de focus op ons legt.

Echt heel fijn om op deze manier te trainen.

Zelf ben ik met Diesel al eens op een reactieve hondendag geweest bij Karen en ik sta zelf erg achter hun visie, opvoeden is iets anders dan truckjes leren, truckjes zijn super leuk maar daarmee krijg je geen goed opgevoede hond.

Ook wij hebben ervaren dat bij een hondenschool waar Leon cursus doet er zelfs niet met harde stem een "NEE" gezegd mag worden omdat er niet gecorrigeerd mag worden. 

In mijn ogen is er niks mis met een duidelijke NEE mits er maar gelijk wordt gezegd, aangeleerd wat je wel van je hond wil in een bepaalde situatie. 

Er is niks mis met duidelijkheid, grenzen zowel wij als de honden weten waar ze aan toe zijn.

En ja de ene hond heeft het veel meer nodig dan de ander, een aussie is geen Schotse collie als ik tegen Sky boos wordt zie ik hem een week niet meer hij is daar veel te gevoelig voor daar is enkel zijn naam noemen en hem even uit de situatie halen meer dan voldoende.

Maar vanmorgen tijdens de wandeling waarbij 2 aussies paardenpoep willen eten en ik vraag met een lieve stem "leave it" dan zijn er 2 die me wel ergens in de verte horen maar me totaal niet serieus nemen.

Terwijl een boze dwingende "LEAVE IT" wel degelijk goed aankomt en er 2 aussie opkijken SHIT we zijn betrapt en als ze dan keurig naar me toe komen wat ik dan wil op dat moment dan worden ze voor dat gedrag beloont en weet je ze wandelen de hele wandeling nog net zo vrolijk met me mee.

Maar goed weer even terug naar de opvoeddag, na alle indrukken van de prikkels is het nu echt voldoende geweest, Trees weer terug in de auto om nog even te mogen genieten van prachtige aussies in actie tijdens een demo dogfrisbee.

Zo mooi om te zien die focus en actie bij de honden maar ook de rust tijdens het wachten, niks geen geblaf of getrek aan de lijn als een ander bezig is gewoon met jezelf bezig zijn of lekker liggen chillen.

Het is echt een fantastisch ras mits je zelf echt open staat om te leren ontdekken en creatief met ze te zijn, je verwachtingspatroon aanpassen aan je hond en gewoon weten wat een aussie en zijn gedrag inhoud het klinkt simpel het is ook simpel maar je moet wel willen.

Mijn grotse eye opener deze dag was "kijk naar je hond" Trees liet duidelijk zien vol te zitten van alles en toch ging ik nog even door want het praktijkgedeelte was nog niet afgelopen.

Gevolg een Trees die in de riem hing en bij stilstaan ging staartjagen 2 dingen die ze echt doet als het genoeg geweest is, als ik niet nog meegedaan had met de laatste oefening was dat niet gebeurd.

Dus mijn vraag tegenover Trees was gewoon heel oneerlijk voor haar.

Afscheid genomen en we zijn zeer moe en voldaan terug naar huis gereden om nog even snel bij de burger king naar binnen te lopen voor een heerlijke hamburger en Trees ja die mocht ook nog even mee konden we ook dit gelijk even afvinken van het lijstje "rustig liggen tijdens het eten"

En dat is me een partij lastig in zo'n burgertent waar meer eten op de grond ligt dan bij de mensen op het bord, waar een hoop herrie is van kinderen enz.

Maar ondanks alles deed ze het toch maar gewoon, door de draaideur, rare vloer, geuren, vreemde mensen, kinderen enz.

Top meisje is het!

 

Kortom een zeer geslaagd weekend waar we echt weer wat aan hadden want ook al ben ik kynologisch instructeur en valt altijd wel weer wat te leren.

Karen nogmaals super bedankt voor de gezelligheid en heel je team jullie zijn toppers!!!!

En iedereen die dit leest mocht je in de gelegenheid zijn (of niet) ga die kant eens uit om zo'n dag te beleven want je steekt er altijd wat van op!

 

En dan is het maandag...............en Trees is out of order die ligt al nu al meer dan 3 uur in de keuken gestrekt in dromenland van alle indrukken.

En voor mij is het dan weer schrijfdag, gisteren vaak aangesproken over m'n blogs, heel erg leuk dat jullie ze lezen en er zoveel in herkennen dat kan ook niet anders want we hebben een aussie..............

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Monique
2 jaar geleden

Mooi verslag van een geweldige dag (en voor jullie weekend). Ik zat bij jou in de groep met Spike; je verhaal is dus heel herkenbaar voor mij.

Brenda
2 jaar geleden

Echt zรณ heerlijk te lezen je verhalen...๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Maak een Gratis Website met JouwWeb